
Revolucionar el mercat. Tot i que aquesta no era la principal voluntat d'un petit grup d'estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT), poden acabar convertint-se en uns visionaris molt afortunats. Els universitaris han projectat l'explotació d'un peculiar Wig-Craft, amb el qual el mercat de transports de passatgers de les línies marítimes i aeronàutiques entre ciutats costaneres amb distàncies no superiors a les 500 milles (uns 800 km) aconseguiria una sensible millora.
Les Wig-Craft (que en anglès significa Wing in Ground Effect) són aeronaus que aprofiten l'anomenat efecte sòl. En aeronàutica, l’efecte sòl és el fenomen a través del qual una aeronau experimenta un increment de sustentació i una reducció de resistència quan l'ala es troba molt propera a una superfície com ara el terra o l'aigua.
El sistema proposat pels estudiants de l'ETSEIAT proporciona un mitjà de transport molt més ràpid que un ferri, més competitiu que un avió, és més segur, més confortable, molt més econòmic i molt més respectuós amb el medi ambient, perquè consumeix molt menys que un avió i redueix l'impacte acústic sobre el mar i el seu ecosistema.
A més, segons els integrants de l'equip Seaflight, la infraestructura requerida per a un Wig-Craft és similar a la d'un vaixell convencional, de manera que es redueixen considerablement els procediments operacionals habituals que calen als aeroports.
Còmode i sostenible
El Wig-Craft pesaria 20 tones, i podria transportar cada viatge 70 passatgers en condicions de confortabilitat business a una velocitat punta de més de 150 nusos (uns 300 km/h), unes cinc vegades més ràpid que un ferri actual, que arriba a una velocitat punta de 30 nusos (uns 60 km/h). Els Wig-Craft no experimenten l'arrossegament de l'aigua i els passatgers tampoc pateixen el moviment de les ones del mar, de manera que eviten els clàssics mareigs.
El principal avantatge d'aquesta aeronau innovadora amb relació als avions seria l'enorme reducció de consum de combustible, de fins un 50%, a causa de la disminució de la resistència aerodinàmica i la reducció de costos operacionals i del temps d'embarcament.
La idea de projecte Wig-Craft proposa aquest tipus de vehicle per fer trajectes entre les illes del mar Bàltic, tot i que també podria ser assumible, per exemple, pels que van de la península Ibèrica fins a Mallorca o l'arxipèlag canari; entre Roma i Sardenya; a la cruïlla del canal de la Mànega, entre Liverpool, Belfast i Dublín, o, fins i tot, entre Buenos Aires i Montevideo. Aquestes serien les rutes potencials on es podria generalitzar aquest tipus de transport, a cavall entre els vehicles marins i els avions.
Els estudiants han presentat el seu projecte d'explotació de Wig-Craft al concurs d'Airbus Fly Your Ideas 2013, una competició en la qual se selecciona els projectes més innovadors per donar forma al futur de l'aviació i desenvolupar idees perquè sigui més sostenible. Els participants al concurs tenen fins al 12 d'abril per explorar, provar i desenvolupar els seus conceptes.
L'equip del Seaflight està format pels estudiants Xavier E. Florensa, Ferran González, Marta Puigví, Sergio Sarrías, Navin Timilsina i David Torcuato. Aquest equip, juntament amb la resta, competeixen per ser un dels cinc equips finalistes que presentaran la seva idea a un grup d'experts d'Airbus i de la indústria el 12 de juny a la seu d'Airbus a Hamburg.
Airbus ha seleccionat un total de 102 projectes presentats per estudiants de 48 països d'arreu del món per poder optar a la ronda final. L'únic projecte català és el del grup Seaflight de l'ETSEIAT. Guanyaran les idees més innovadores per donar forma al futur de l'aviació. El guanyador s'endurà 30.000 euros de premi i el finalista, 15.000 euros.