Una beca per promoure la creació cultural

L'Ajuntament cedirà un taller per construir una premsa d’estampació per gravat

Publicat el 23 d’agost de 2012 a les 16:15
L’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Joventut i Lleure Infantil, concedirà una beca als dos treballs guanyadors de la convocatòria anual de suport a la creació cultural del BaumannLab. El comitè de selecció ha elegit dos treballs ex-aequo per a la modalitat de beques de menors de 20 anys, mentre que ha declarat deserta la modalitat de menors de 20 anys per manca de projectes presentats.

Els treballs que han estat elegits són:
- “Linked moments”, de Sandra García i Marina Rizo: realització d'una instal·lació
interactiva amb missatge crític al voltant del món de les xarxes socials. És un projecte de final
de l'itinerari de Comunicació Interactiva del Grau de Comunicació Audiovisual de la
Universitat Pompeu Fabra.
-“A les 8 al Raval”, de Laia Carbonell, Eduard Martín Borregon i Ian Gehlhaar: projecte sobre l'acampada del 15M a Terrassa per realitzar una recol·lecció de vivències editant un vídeo i un llibre. També està previst fer tallers per recuperar la xarxa creada.

Aquests treballs es repartiran la beca a projectes d'arts visuals, producció cultural o pensament contemporani per a majors de 20 anys que està dotada en 1.500€ per producció i honoraris. En aquesta modalitat podien participar els joves que tinguessin fins a 35 anys (nascuts del 1977 en endavant) o bé que formessin part de col·lectius on més de la meitat dels membres compleixin aquesta condició. El termini per presentar les sol·licituds va finalitzar el 8 de juny passat.

Amb aquesta convocatòria de suport a la creació també es podien elegir projectes
mereixedors de l’ús, en format de residència, dels tres tallers que hi ha al

BaumannLab, Laboratori de Creació Jove ubicat a la Casa Baumann. L’Ajuntament de Terrassa posava a disposició dels joves artistes 3 tallers (de 30, 24 i 18 m2), d'ús individual o compartit, per un període entre un mes i un any. El comitè de selecció del BaumannLab va decidir concedir l’ús d’un d’aquests tallers per al projecte “Construcció d’un tòrcul de manera alternativa”, amb el qual es pretén crear una premsa d’estampació per gravat de manera alternativa.

Aquesta iniciativa inclou també la realització de tallers i demostracions d’estampació convencional.

El comitè de selecció estava integrat pel director de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, Gabriel Verderi; la coordinadora de Terrassa Arts Visuals, Susana Medina; el comissari i membre de l’equip gestor de la Sala d’Art Jove, Oriol Fontdevila; per Cristian Añó, en representació del col·lectiu Sinapsis, Cristian Añó; l’artista visual Mireia Saladrigues, i un representant del Servei de Joventut i Lleure de l’Ajuntament de Terrassa.

Aquesta és la tercera convocatòria de beques i residències que promou l’Ajuntament
de Terrassa des de la inauguració del BaumannLab, Laboratori de Creació Jove ubicat, el març del 2011. Aquest suport a la creació ha contribuït a la realització de diversos treballs, com ara la instal·lació artística “Indicis després del silenci”, la gravació d’un videoclip o l’edició d’un diari amb il·lustracions sobre experiències i anècdotes d’un professor de secundària, entre d’altres propostes.

A més dels ajuts puntuals, el BaumannLab manté oferta, de manera permanent, la
convocatòria anomenada L’Antena amb l’objectiu de recollir propostes d’exposicions,
activitats i formació per part dels joves. Es poden presentar propostes en règim
d'acollida o de coproducció. Periòdicament, es realitza un procés de selecció per a
triar les propostes. En aquest cas, el comitè de selecció estarà format per un

representant del Servei de Joventut i Lleure; l’artista Mireia Saladrigues i Cristian Añó, del col·lectiu Sinapsis. En el cas de les propostes pensades per a la Sala d'exposicions també participarà al comitè un membre de l'equip de gestió del Barinbau, el bar de la Casa Baumann.

Projectes expositius col·lectius o individuals per a la Sala d’exposicions del BaumanLab. Propostes d’activitats puntuals o continuades, en forma de programa, de
produccions culturals de tot tipus (vídeo, dansa, perfomance, música, etcètera), que comptin amb la implicació de diversos agents i entitats.

Propostes de formació que estiguin en sintonia amb els objectius del BaumannLab,
com ara cursos, workshops, tallers tècnics o seminaris. Ús del MediaLab, un laboratori de mitjans tecnològics amb l'objectiu de donar suport als processos de producció artística. Cal destinar el seu ús a la realització d’una producció artística o com a suport a una activitat cultural vinculada a la creació contemporània.

Poden presentar projectes a l’Antena del BaumannLab joves de fins a 35 anys a títol
individual i col·lectius dirigits per joves de fins a 35 anys o formats majoritàriament per joves que compleixin aquest requisit. També es poden acollir altres tipus d’entitats o col·lectius si presenten propostes adreçades als joves o que comptin amb una participació majoritària de persones menors de 35 anys.

El BaumannLab és un laboratori de creació jove centrat en la producció i suport a la creació artística de vocació multidisciplinar, que té com a eix central les arts visuals i el pensament contemporani. Promou accions de recerca, producció, formació, informació i difusió entorn a les pràctiques artístiques contemporànies dirigides a joves creadors, entitats juvenils i de lleure infantil, institucions i entitats que treballen amb joves i a la ciutadania en general.