
La Biblioteca Central de Terrassa ha preparat per a la Festa Major una visita comentada, molt especial. Durant l'acte s'ha presentat el fons antic de la biblioteca sobre espiritisme, amb la presència de Joan Farran, estudiós del moviment espiritista a la Terrassa de finals del segle XIX i principis del XX, i d'un membre de l’associació La Fraternitat Humana.
Al llarg de tot el dia d'avui tothom que ha volgut apropar-se a bufar una espelma al pati de la biblioteca i endur-se un tros de pastís. El programa de Festa Major també anunciava aquesta activitat sorpresa que porta per títol: "Bufa una espelma i emporta-te'n un tall del pastís". Les persones que han fet una recomanació de lectura s'han pogut emportar un llibre de regal.
Des de la seva inauguració, l’any 1998, la BCT, i per extensió la resta de biblioteques públiques de Terrassa, ha desenvolupat un model que ha anat evolucionant al llarg del temps adaptant-se a les demandes de la ciutadania i oferint nous serveis.
Una mostra d'aquesta evolució són les següents dades de servei de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa en els últims 15 anys. De 199.693 visitants anuals l'any 1997 s'ha passat a 826.757 l'any 2012. El nombre total de carnets en el mateix període ha augmentat de 25.096 a 93.624. Pel que fa al préstec de documents s'ha passat de 84.855 préstecs anuals a 576.831. I finalment el fons documental ha passat de 106.096 a 293.597 exemplars.
La Biblioteca Central de Terrassa es va inaugurar amb una gran festa popular el dia 10 de maig de 1998. L'edifici està ubicat als límits del barri del centre. És la biblioteca del districte 1 i cap de la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat (bct xarxa). És el resultat de la fusió de les dues biblioteques que ja existien al districte (la Biblioteca Soler i Palet i la Biblioteca Salvador Cardús).
No fa gaires anys tota la zona on és ubicada la bct era pràcticament una zona industrial, hereva de la gran explosió de la indústria de finals del segle XIX i principis del XX. L'espai on està ubicada la bct era la seu d'una important fàbrica terrassenca, la fàbrica Torredemer.
És un dels motius pels quals l'arquitecte i autor del projecte, Josep Llinàs, va donar a tot el conjunt arquitectònic un aire que recorda les edificacions industrials més emblemàtiques de Terrassa, construïdes en ple modernisme. Josep Llinàs va guanyar per aquest projecte el premi Manuel de la Dehesa, de la V Biennal d'Arquitectura, l'any 1999. L'edifici de la bct té una superfície útil de 3.425 metres quadrats, distruibuïts en tres plantes.
La ciutat va ser una de les pioneres de l'estat a finals del segle XIX i principis del XX en entrar en el món de l'espiritisme, de la mà de Miquel Vives. Va néixer a Barcelona l'any 1.842, des de nen va patir -la seva mare va perdre la vida quan només tenia 2 anys- i als 11 ja es trobava sense pare ni mare. El 1.871 es trasllada a viure, amb els seus cunyats, a Terrassa. De mica en mica s'acosta a l'espiritisme i el 1871 funda a la capital vallesana el Centre Espirita Fraternitat Humana. Actualment segueix obert al carrer de Blasco de Garay i conserva l mateix nom. El 1.873 participa en la proposta que es va presentar al parlament espanyol d'ensenyament sobre aquesta doctrina.
L'any 1.888 va organitzar i va participar en un congrés pioner al món sobre espiritisme, que es va celebrar a la ciutat de Barcelona. El sobrenomenat "Apòstol del bé" té un carrer amb el seu nom a Terrassa, que creua les barriades de Ca Anglada i Escola Indutrial.