Una impressora 3D possibilita els trasplantaments de teixits

Un grup de científics nord-americans han provat amb èxit els implants en rosegadors i esperen avançar per garantir-ho amb humans

Publicat el 20 de febrer de 2016 a les 19:46
Un grup de científics del “Wake Forest Baptist Medical Center”, a Carolina del Nord, han fet un pas més en la medecina regenerativa, aconseguint implantar amb èxit estructures de teixit viu fabricades amb una “sofisticada i millorada” impressora 3D en animals, segons un estudi publicat dilluns a la revista britànica Nature.

Aquesta investigació significa que més endavant les estructures de teixit podrien ser implantades en pacients, “superant alguns obstacles tècnics” que, ara per ara, ho dificulten segons diuen els científics en un comunicat.

Els membres del Wake Forest Baptist Medical Center imprimeixen estructures cartilaginoses, òssies i musculars estables. Després d’implantar-les en rosegadors, els implants van madurar fins que es van convertir en un teixit funcional que, amb el temps van desenvolupar un sistema de vasos sanguinis. 

“Aquesta nova impressora de teixits i òrgans és un avenç important en el nostre objectiu de fabricar teixit de recanvi per pacients”, explicava el director del Wake Forest Baptist Medical Center, Anthony Atala. A més, assegura que la bioimpressora 3D pot fabricar “teixit estable a escala humana de qualsevol mida i forma”, la qual cosa permetria “imprimir teixit viu i estructures d’òrgans per la implantació quirúrgica”.

En aquest sentit, el centre d’investigació del projecte ha comptat amb el finançament de l’Institut de Medecina Regenerativa de les Forces Armades dels Estats Units, que esperen poder aplicar aquesta tecnologia als seus soldats ferits en combat.

Entre els inconvenients que encara cal resoldre per poder aplicar aquests implants en humans hi ha el fet que aquestes estructures de teixit artificial visquin prou temps perquè es puguin integrar en el cos. Així doncs, els investigadors del projecte van optimitzar una “tinta” de base aquàtica que ajuda a millorar la ”salut” de les cèl·lules per tal de promoure el seu creixement.

“Els nostres resultats indiquen que l’ús d’una “biotina” combinada, unida al desenvolupament de microcanals, crea l’entorn adequat per mantenir les cèl·lules vives i afavorir el seu creixement i el dels teixits”, assegura l’investigador.