L'organització ecologista Greenpeace ha elaborat uns muntatges fotogràfics en els quals mostra com quedaria el planeta si desaparegués el Pol Nord, en el marc de la campanya El que passa a l'Àrtic no es queda a l'Àrtic. Els indrets escollits per il·lustrar el muntatge han estat Sevilla, Londres (Gran Bretanya), Miami (Estats Units), la Gran Muralla xinesa (Xina), un bosc de l'àrtic i uns camps d'arròs d'Àsia.
El que passa a l'Àrtic no es queda a l'Àrtic també és el títol de l'informe que ha elaborat la Universitat d'Exeter (Regne Unit) per Greenpeace Espanya, en el que denuncia el desgel del Cercle Polar Àrtic, i com aquest fenomen afecta ecosistemes i ciutats d'arreu del món.
Els investigadors alerten que l'ecosistema àrtic s'escalfa el doble de ràpid que la resta de regions del món. Molts científics han conclòs que la pèrdua de la capa de gel provoca canvis en els oceans, l'aire i la temperatura de l'hemisferi nord; la qual cosa fa que augmenti el nivell del mar, que els estius siguin més plujosos, i el clima més extrem.
El nivell del mar va augmentar 0,19 metres de mitjana entre els anys 1901 i 2010, a causa del desgel de l'Àrtic. Amb aquestes xifres, Greenpeace preveu que les zones tropicals i les temperades siguin les més afectades; punt entre els quals hi ha l'estat espanyol.
En aquest sentit, l'informe apunta que aquesta influència del canvi climàtic en l'Àrtic es produirà de forma "geogràficament desigual", per la qual coses els estius podrien ser seca i molt càlids en algunes zones, mentre que en altres regions podrien tenir l'efecte contrari i ser més humits.
Amb aquesta campanya, Greenpeace també denuncia la pèrdua de la diversitat natural de l'Àrtic i, per frenar aquest desgel reclama mesures com la instauració del "sostre màxim" de dos graus centígrads en l'escalfament derivat dels gasos de l'efecte hivernacle, la qual cosa significa reduir un terç de l'ús de les reserves del petroli, la meitat de les del gas i el 80% de les de carbó, en un termini no superior als pròxims 40 anys.
El passat 1 de juny, l'organització ecologista va publicar Veus per salvar l'Àrtic (#Voices4Artic a les xarxes socials), un vídeo en el qual personalitats destacades del món artístic (actors i actrius, cantants, humoristes, etc.) participen en aquesta acció per conscienciar del perill que corre l'ecosistema si l'Àrtic acaba desapareixent.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=j3bSOUppPUA[/youtube]
Desaparición hielo ártico alterará el clima hemisferio norte https://t.co/0G9hNNCTN0 @DeUnVistazo @greenpeace_esp pic.twitter.com/2qGwNH12yG
— EFEverdeCOP (@EFEverdeCOP) 7 de juny de 2016
Si no actuamos ahora este puede ser nuestro futuro https://t.co/r9oOoVJ1gu#Voices4Arctic @osparcomm pic.twitter.com/EwDu5o2mpN
— Save The Arctic (@savethearctic) 7 de juny de 2016