En aquesta línia, els responsables de l'estudi han carregat contra el pla director del Centre Direccional de Cerdanyola perquè genera un impacte "que distorsiona totalment l'oferta comercial de la ciutat", ja que en dobla la superfície comercial fins a 211.323 metres quadrats. Segons han assegurat, a tota la demarcació comportarà un increment del 10,9% de la superfície comercial, la qual cosa, extrapolant-ho a la despesa comercial registrat el 2012, comportarà un descens del 9,97% del rendiment de vendes per metre quadrat, que baixarà de 2.440 euros per metre quadrat i any a 2.197.
Al seu torn, l'estudi afirma que més dotació en oferta comercial a centres comercials no només no incrementa, sinó que disminueix la dotació comercial global per habitant del municipi. Per exemplificar-ho, han pres com a referència Terrassa i Sabadell, ja que la primera concentra el 33% de la superfície destinada a centres comercials de la comarca i té una mitjana de superfície comercial global d'1,62 metres quadrats per habitant, mentre que la segona en concentra el 21% -12 punts menys- i el seu indicador puja a 1,92 -tres dècimes més.
"L'augment de l'oferta comercial -en alguns casos doblant l'oferta actual molt per sobre de la demanda-, compromet la viabilitat de les empreses preexistents a les nostres ciutats", han sostingut els autors. També han alertat sobre el risc que les pimes siguin expulsades dels centres de les ciutats per la caiguda sostinguda del rendiment del metre quadrat de superfície, i que "el sector quedi copat majoritàriament per grans empreses amb seu social fora del país" que paguen els seus impostos a l'estranger.