Jordi Ballart governarà amb ERC i Junts a Terrassa

L'acord de govern es farà públic aquest migdia amb els caps de llista de les tres formacions

Jordi Ballart, candidat de TxT i alcalde de Terrassa
Jordi Ballart, candidat de TxT i alcalde de Terrassa | Nebridi Aróztegui
Redacció
16 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:30h
Tot per Terrassa, ERC i Junts han arribat a un acord per configurar un govern tripartit per als pròxims quatre anys. Jordi Ballart revalidarà, així, com a alcalde de la ciutat amb els seus socis durant el mandat 2019-2023, i integrant Junts com a nous companys d'executiu.

Amb aquest acord, el govern assoleix la majoria absoluta del ple, amb 11 regidors de Tot per Terrassa, 2 d'ERC i 2 de Junts. A l'oposició quedaran el PSC (7), Vox (3) i el PP (2).

Les tres forces han escenificat aquest divendres l'entesa, en un acte a la plaça del Primer de Maig, en què han presentat el document on han plasmat una "primera declaració de voluntats" i que servirà per traçar el Pla de Mandat 2023-2027. El nou govern municipal s'ha compromès a tenir el Programa de Govern i el Pla d'Inversions per als pròxims quatre anys en un termini de 100 dies. En els primers dies de mandat proposaran una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per tal de reemprendre els "temes pendents amb la ciutat".

Quines són les línies principals de l'acord de govern entre Tot per Terrassa, ERC i Junts?

Revisar la fiscalitat

El primer pas serà dur a terme una diagnosi per revisar la fiscalitat actual per "poder fer més i millor amb el que recaptem". Els tres partits afirmen que cal una revisió en profunditat de l'eficiència de la recaptació de l'administració local.

Agilitzar els tràmits amb l'administració

En aquest sentit, presentaran en els pròxims mesos un pla de modernització i simplificació de la burocràcia de l'Ajuntament per garantir que qualsevol ciutadà, empresa o entitat pugui fer tràmits sense processos que els dificultin.

Manteniment

Un dels grans temes que va sortir en campanya. TxT, ERC i Junts es comprometen a implementar un Pla de Xoc de millora dels equipaments i carrers que definirà i prioritzarà les zones amb més necessitats i més urgents, com millores generals en la calçada, les cruïlles, la senyalística, l'accessibilitat, l'estat de les voreres...

També faran una diagnosi amb els principals punts vermells on sigui necessària una intervenció a l'espai públic per lluitar contra la percepció d'inseguretat: neteja, il·luminació, visibilitat...

Pel que fa als equipaments, es comprometen a incorporar una línia d'ajuts per a instal·lacions dignes als centres d'infància, entitats i de gent gran, i facilitar espais ombrívols als centres educatius per pal·liar els efectes de les onades de calor els mesos d'estiu.

 

Jordi Ballart, Ona Martínez i Meritxell Lluís conversen abans de la presentació Foto: Nebridi Aróztegui

Indústria i comerç

La primera passa serà crear una regidoria d'Indústria, com a "punta de llança" de la convocatòria del Pacte per la Reindustrialització de Terrassa i el desenvolupament del Pla Director de Polígons d'Activitat Econòmica i del Pla de la Innovació. Per altra banda, hi haurà una regidoria dedicada a cicles de l'aigua i energia.

El comerç serà un dels principals focus del mandat, amb una gestió que es farà "amb una mirada àmplia i transversal des de diferents serveis influents: mobilitat, neteja, via pública, seguretat...", diu el document.

Atenció social i escolarització

Una de les propostes que va llençar ERC en campanya electoral va ser la creació d'una Oficina per als Drets, la Igualtat i la no Discriminació, que es farà realitat en aquest mandat.

Pel que fa a Junts, es treballarà una de les seves principals demandes: reforçar la col·laboració amb la xarxa d'entitat socials de la ciutat, per tal de repensar l'atenció social i els processos d'acompanyament i suport a persones i entitats conjuntament amb la Taula d'Acció Social. Les tres formacions presentaran, durant els tres primers mesos, un Pla de Xoc contra l'Abandonament Escolar Prematur.

Habitatge

El nou govern impulsarà un Pla Local d'Habitatge amb tots els agents protagonistes implicats: moviments socials, teixit empresarial, constructores i partits polítics.

Mobilitat

"Treballarem per a millorar la mobilitat urbana i la interurbana de la ciutat, entenent que ha de permetre ser facilitadora de trajectes i, alhora, ha de garantir anar avançant cap a una mobilitat sostenible que promogui hàbits i dinàmiques col·lectives saludables", recull el document.

Així, insistiran al Govern de l'Estat per la finalització de la Ronda Nord que actualment finalitza al barri de Can Roca, que permetrà descongestionar de trànsit interior la ciutat; vetllaran per aconseguir l'estació de Renfe Terrassa Oest, una nova estació dels FGC als jutjats i el bus interurbà amb Sabadell i l'aeroport del Prat. També incrementaran els aparcaments dissuassoris.

Neteja

Es treballarà per la millora del servei de neteja, amb adquisició de maquinària, vehicles i contenidors; i el desenvolupament de diferents sistemes de recollida segons la singularitat dels barris de la ciutat i quin sigui el millor procediment a cada zona.

El tractament de l'extrema dreta

Amb la irrupció de l'extrema dreta al Consistori, els partits del nou govern municipal diuen que en la seva visió de ciutat, "radicalment democràtica, no hi ha espai per a l'autoritarisme, la injustícia o la discriminació". El projecte compartit per TxT, ERC i Junts té l'únic objectiu de "fer una Terrassa millor per a tothom, vingui d'on vingui, pensi el que pensi, estimi com estimi, resi com resi i parli el que parli", diuen.