Adeu al restaurant La Mola: la Diputació destinarà 2,6 milions a preservar l'entorn natural

Defensors de la continuïtat del projecte entreguen signatures a l'Ajuntament de Matadepera i convoquen una manifestació

La Mola.
La Mola.
Nació
18 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:56h
La Diputació de Barcelona ha anunciat l'inici d'un pla de futur i sostenibilitat per a l'espai natural de la Mola, ubicat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per aquest pròxim 23 de gener: l'endemà de la fi de la concessió del restaurant que hi ha al complex del monestir que hi ha al cim, i que no es prorrogarà, com ha quedat certificat avui. 

El diputat d'Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, ha explicat que tot i la fi de la restauració a la Mola, l'accés està garantit, però es tancaran la cuina i el magatzem. Com ha detallat, en la darrera renovació de la concessió del restaurant, l'any 2018 (no prorrogable), ja es van detectar "indicis de col·lapse" a l'entorn del monestir, així com la "degradació" de l'edifici. Pel que fa al pla, es preveu la presència de seguretat i informadors al lloc en una primera fase, i posteriorment s'afrontarà la restauració del monestir. La dotació total del projecte serà de 2,6 milions d'euros, a executar fins l'any 2027. 

Gomar ha recordat que el restaurant de la Mola servia 23.000 àpats anuals, amb un volum de transport de mercaderies i generació de residus superior a les 80 tones, i que estava tenint unes "conseqüències molt evidents" a l'entorn. Això, segons el diputat, obligava a fer una "parada tècnica": "En aquest espai, el pes de la restauració s'havia imposat per sobre de l'educació ambiental i la preservació del patrimoni, que haurien de ser prioritaris".

I és que, com han explicat tècnics de l'ens provincial, els principals desperfectes que pateix el monestir són el desgast dels paviments, els tancaments, la il·luminació de l'església o algunes construccions que s'han fet en els últims anys i que han malmès el conjunt històric. Per altra banda, també ha quedat erosionat el camí dels Monjos. La Diputació ha volgut aclarir que "no volem buscar culpables", i que agraeix la feina que "durant tants anys" han fet els propietaris del restaurant. "Però ara cal avançar i fer els canvis necessaris per adaptar l'espai natural de La Mola als nous requeriments", ha dit Gomer, que ha explicat que han ofert ajuda als concessionaris del restaurant per buscar una llar d'acollida per als rucs que s'encarregaven de portar-hi les mercaderies. 

 

Les mules de La Mola en un dels seus viatges entre el restaurant i el magatzem situat a Can Pobla Foto: Marc Solé



Els plans de futur i sostenibilitat de l'espai es faran en sis fases, la primera, aquest mes de gener, que consistirà en fer els estudis necessaris. L'última, prevista per al setembre de 2026, serà l'inici de la construcció d'un sistema d'energia renovable, captació d'aigua de boca i depuració de residus. També es preveu millorar l'entorn del cim, els camins i els sistemes de transport. Tot plegat, amb una previsió de poder acabar les actuacions a principis del 2027.
 

El Pla de futur no preveu l'obertura d'un nou restaurant

El Pla de futur dissenyat per la Diputació de Barcelona no inclou l'obertura d'un nou restaurant, malgrat que els responsables han assegurat que es tracta d'un document "viu" que pot incorporar modificacions. Tot i això, Gomar ha recordat que al Parc hi ha una setantena de restaurants que poden satisfer la demanda dels visitants. 

En aquest sentit, durant la roda de premsa s'ha recordat que l'alta afluència de visitants a La Mola, 177.000 durant l'últim any, fet que obliga a buscar fórmules per evitar el col·lapse de l'espai, que s'ha agreujat després de la pandèmia. És per això que es reforçarà el personal d'informació per explicar als visitants tots els racons d'interès del parc, per no sobrecarregar la pujada al cim pel camí dels Monjos, com ha explicat l'alcalde de Matadepera, Guillem Montagut: "Tenim dues ciutats de més de 200.000 habitants a tocar i el Parc comença a tenir la mateixa pressió que Collserola", ha alertat. Els informes de la Diputació de Barcelona, a més, indiquen que amb el tancament del restaurant es reduirà significativament el nombre de visitants.
 

Moviment per impedir el tancament del restaurant

Des que es va anunciar l'imminent tancament del restaurant, tant la família que se n'ha encarregat com alguns moviments afins han mogut fils per intentar evitar-ho: aquest mateix dimecres, s'han lliurat més de 14.000 firmes per demanar la continuïtat del negoci, i aquest dissabte, 20 de gener, s'ha convocat una concentració amb el mateix objectiu. 

La família que ha assumit durant dècades la gestió del restaurant defensa que el seu paper ha anat molt més enllà d'oferir un servei de restauració: "No som un espai qualsevol", afirmava Gemma Gimferrer, la propietària actual, en l'acte d'entrega de les signatures. Gimferrer, que lamenta que amb el tancament del restaurant perdran la seva feina una vintena de persones, remarca que durant tots aquests anys "hem donat servei als excursionistes, però també hem ajudat en nombrosos accidents, hem actuat com a refugi, i fins i tot hem tingut un punt d’observació meteorològica".
 

Entreguen les signatures a l'Ajuntament de Matadepera. Foto: Miquel Badia