Així serà la nova tarifa de l'aigua de Terrassa

Nou tram per a molt estalviadors i millora de les condicions d'accés a la tarifa social, les principals novetats

La seu de Taigua
La seu de Taigua | Ajuntament de Terrassa
Nació
14 de novembre del 2023
Actualitzat el 20 de novembre a les 14:00h
Terrassa ha modificat l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari sobre el servei d'abastament d'aigua, amb l'objectiu d'actualitzar-ne l'estructura de les tarifes perquè, en el context de sequera actual, siguin més equilibrades, equitatives i corresponsables. Una proposta que també contempla millorar les condicions per accedir a la tarifa social de l'aigua, implementada des de l'any 2013.

L'Ajuntament de Terrassa no ha modificat els preus des del 2014 i l'estructura tarifària des de fa 20 anys, però el context actual d'escassetat d'aigua obliga a prendre mesures per promoure'n l'estalvi i que també ajudin a millorar les instal·lacions i la xarxa de subministrament, per prevenir avaries i pèrdues d'aigua.

Els canvis no són lineals, sinó que estaran determinats pel consum: l'augment continuat dels preus de l'energia, el personal i els subministraments, al qual s'ha de sumar un increment anunciat per l'ens Aigües Ter-Llobregat fa que les tarifes s'hagin d'ajustar per obtenir els ingressos necessaris per seguir prestant el servei.

A Terrassa, l'aigua prové del Llobregat (80%), i una gran part es compra a l'ATL. L'aigua que no prové d'aquest riu i els seus embassaments - la Baells, la Llosa del Cavall i de Sant Ponç - s'agafa d'una xarxa de pous i mines del terme municipal.
 

Nou tram per als molt estalviadors

El consum d'aigua a Terrassa és de 96 litres per persona i dia, amb una tendència a la baixa. Tot i que es troba per sota dels 100 litres, la voluntat del Consistori és que aquesta xifra es continuï reduint.

Així, dels tres blocs actuals que prenen com a base una unitat familiar de tres membres per calcular la despesa en metres cúbics (de 0 a 15, de 15 a 30 i més de 30 m3) es passarà a tres trams que tinguin com a referència el consum per persona i dia: un primer tram de 60 litres per persona i dia, que estaria bonificat; un segon tram de 60 a 100 litres per habitant i dia, un consum mitjà, i un tercer tram de més de 100 litres, que ja suposaria que hi comença a haver malbaratament. Els primers metres cúbics de consum es facturen al preu del primer tram, i a mesura que augmenta la despesa, també ho farà el preu de l'aigua. L'aplicació del nou sistema comportarà des d'una reducció de fins a 3,5 euros el trimestre per a les unitats familiars més estalviadores fins a un increment d'entre 15 i 25 euros per als menys estalviadors.

Pel que fa als altres conceptes, es planteja una única quota fixa de servei en comptes de tenir un preu diferent segons el tram de consum, i es mantindrà l'apartat on figuren els impostos del cànon de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'IVA de l'Estat.

També hi haurà una modificació en la factura del petit comerç: la quota fixa passarà dels 49,69 euros als 33 per trimestre - per un comptador d'un diàmetre de fins a 15mm -, que podrà variar en funció del consum.
 

La cua de l'embassament de la Baells, sense aigua Foto: Nia Escolà / ACN


Per altra banda, les tarifes d'alta al servei s'ajusten al seu preu de cost, i s'establirà una nova tarifa que distingirà els imports en funció de si cal fer una escomesa nova o no: fins ara, l'alta del servei dels habitatges costava entre 360 i 670 euros, i ara es reduirà fins als 180. Només tindrà un cost superior si cal fer una nova escomesa, i el preu variarà en funció del diàmetre del comptador. En el cas dels comerços i les indústries, el preu passarà dels 1.000 i 2.000 euros, respectivament, a 230.


Millora de les condicions d'accés a la tarifa social

Per facilitar l'accés a la tarifa social de l'aigua, s'han modificat els criteris actuals per unificar-los amb els que ja estableix l'Agència Catalana de l'Aigua.

A partir d'un informe elaborat per Enginyeria Sense Fronteres amb la col·laboració de l'Observatori de l'Aigua de Terrassa el maig del 2023, que identifica els reptes que cal abordar a curt, mitjà i llarg termini, s'ha estimat que les famílies que viuen en una llar de tres habitants i un consum de 100 litres per habitant i dia que tenen aplicades les bonificacions en la tarifa social de l'Ajuntament i el cànon de l'Agència poden arribar a gaudir d'una reducció en la factura de més del 67% respecte a una factura no bonificada. Les famílies beneficiàries de la tarifa social sobre la factura d'aigua d'ús domèstic han anat progressivament en augment, ja que l'any 2021 va tancar amb 1.883 i, el 2022, amb 2.284.

A banda de les novetats, es mantenen la bonificació del 100% de la quota de servei i d'alta de comptadors i l'aplicació automàtica de la tarifa social, així com la gratuïtat dels tràmits de canvi de nom per a persones o unitats familiars amb risc d'exclusió residencial.