
Va ser l'any 2008, quan fruit d'una casualitat però també tossuderia de Salva Puig (Terrassa, 1970) va aparèixer el DNI català i amb ell una associació sense ànim de lucre que es dedica a subministrar-lo. Aquest informàtic egarenc tenia des dels anys vuitanta un carnet d'identitat de la república catalana creat per mossèn Dalmau.
Però el va extraviar i va ser aleshores quan va tenir la pensada de fer un document que semblés al màxim d'oficial possible i que tingués com a objectiu acompanyar als més fervents indepentistes i empènyer els indecisos en la seva lluita per assolir la independència de Catalunya, però també dels Països Catalans.
El primer model era una cartolina plastificada i amb aquests quatre anys s'ha anat modernitzant fins al dia d'avui, que està fet amb el mateix material que el carnet d'identitat espanyol. Puig vol rebatre tots els dubtes sobre la privacitat de les dades que els usuaris li cedeixen i afirma que "només jo en tinc accés, i per aquest motiu vam decidir no imprimir-los en una rotativa sinó fer-ho amb la nostra impressora encara que això suposés gastar-se més de 4 mil euros perquè tingués prou qualitat".
Facturar a l'aeroport
Dni.cat, amb seu al carrer Major, número 40, ha repartit més de 2.200 carnets per tot el món i en 'fabriquen' uns 130-150 cada mes. Perquè si bé la majoria s'han tramitat a Catalunya, també s'està fent servir al País Valencià, a les Balears, a països d'Europa o fins i tot als Estats Units. Per tenir el carnet es paguen 9 euros, més dos euros si es fa l'enviament per correu. "Fer-ho bé porta molta feina però ho fem molt de gust" manifesta Puig. Afirma que el carnet tot i no ser oficial ha estat utilitzat i acceptat per fer reserves d'hotels, tràmits burocràtics a l'estranger o fins i tot "ens va dir una persona que l'havia utilitzat per facturar el seu equipatge a l'aeroport del Prat", exclama.
"Molta gent ens diu que ja s'espera a tenir l'oficial un cop siguem independents, però siguem realistes: abans d'aconseguir-ho s'ha de fer molta feina i tampoc està tan clar que ho aconseguim" no dubta a dir Puig i afegeix que iniciatives com el Dni.cat o les bambes de l'estalada encara que sembli "només un negoci des del meu punt de vista crec que serveix per fer difusió de la nostra causa i ho trobo importantíssim".
A Terrassa, el carnet d'identitat català no ha tingut una recepció calorosa, "a diferència de Sabadell o d'Ullastrell, on n'hem repartit moltíssims" però Puig no es mostra enfadat sinó comprensiu, "forma part del tarannà de la nostra ciutat, ho entenc".