
L'escola Font de l'Orpina posseeix diversos compostadors per al seu hort. Foto: A. S.
"Estem molt orgullosos que el projecte d'autocompostatge a Vacarisses hagi estat reconegut amb la candidatura al Premi de Medi Ambient 2012 de la Generalitat, en la modalitat d'iniciatives de protecció i millora del medi ambient", reconeix Martí Llorens, regidor responsable de l'àrea. Malgrat que la iniciativa no hagi estat premiada, el fet d'haver estat nominada "ja ens omple de satisfacció perquè és un reconeixement a l'esforç que els vacarissencs estem fent en matèria de reciclatge". Va ser el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental qui va presentar la candidatura.
El projecte del compostatge casolà va néixer el 2004 impulsat per l'aleshores regidor Jordi Català, el qual va pensar que per les característiques del municipi, amb 17 urbanitzacions, seria preferible apostar per un sistema de recollida de residus diferents. Així van aparèixer els primers compostadors domèstics i els contenidors de colors per a cada habitatge. També aleshores s'organitzaven concursos de mostres de compostatge, es van inaugurar els cursos formatius i un seguiment per part dels tècnics de què els vilatans duien a terme la gestió de forma correcta.
Molt ha plogut des d'aleshores. Actualment, Vacarisses compta amb prop de 800 compostadors domèstics per les llars i més del 21 per cent dels habitatges del municipi que estan fent compostatge casolà. L'autocompostatge, doncs, és un fet consolidat i ha rebut una molt bona acollida per part de la població, que encara sol·licita compostadors a l'Ajuntament.
Lluny d'estabilitzar-se "la demanda segueix creixent, i per aquest motiu al llarg de l'any es continuen fent els cursos formatius per aquells que se'ls lliura un contenidor de compostatge i els estris complementaris, com l'airejador, per remoure la fracció orgànica, però també per aquells que ja fa temps que l'utilitzen i en volen treure encara més profit. L'èxit és tant, que un total de 39 llars han sol·licitat tenir un segon compostador.
El projecte del compostatge casolà a Vacarisses aporta molts beneficis tant per als mateixos vilatans com per l'Ajuntament. Pels vacarissencs perquè "representa una satisfacció personal veure que del treball en surt quelcom profitós, ja que de l'adob que en treus en molts casos n'hi ha suficient per arreglar el jardí" explica Llorens, i afegeix "i pels que ja tenim una edat, l'autocompostatge ens retorna a la infantesa, quan els nostres avis també ho feien".
Doble estalvi
Per l'Ajuntament, el projecte resol problemes logístics i econòmics. El territori té disset urbanitzacions disseminades en 40,54 quilòmetres quadrats, la qual cosa significa que el camió de recollida de residus ha de recórrer un total de 300 quilòmetres diaris. Un fet impossible de suportar per a les arques municipals. Per aquest motiu es va optar per al model de gestió de la FORM (fracció orgànica residu municipal) combinat: al nucli antic la recollida es fa mitjançant contenidors de vorera i en les urbanitzacions s'ha difós el compostatge casolà. De totes maneres, a les àrees d'aportació (també a les urbanitzacions) es disposa de contenidors de FORM per donar l'alternativa als veïns que no puguin o no vulguin fer compostatge.
Això suposa per a l'Ajuntament un estalvi d'infraestructura i també un estalvi de cost a la deixalleria per cada tona de residu. Es calcula que cada habitant fabrica 0,25 kg de fracció orgànica al dia. Mitjançant el compostatge casolà, el passat 2010 es va aconseguir recuperar un total de 202 tones.