Arrenquen les obres de reforma de la façana del Parc Audiovisual

També han començat les accions d'ampliació del Centre Cívic Avel.lí Estrenjer i l’aïllament tèrmic de les escoles Pere Viver i Josep Ventalló.

Publicat el 08 de juliol de 2010 a les 18:26
L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat les obres de quatre projectes que es portaran a terme amb finançament del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). Es tracta de la reforma exterior de l’edifici central, del claustre i de la capella del Parc Audiovisual de Catalunya; l’ampliació del Centre Cívic Avel.lí Estrenjer i l’aïllament tèrmic de les escoles Pere Viver i Josep Ventalló.

Ampliació del Centre Cívic Avel.lí Estrenjer
El Centre Cívic Avel.lí Estrenjer serà objecte d’una ampliació per tal de crear un nou espai per ubicar-hi les oficines de serveis socials de la zona ja que, degut a l’increment de la demanda, han hagut d’ocupar de manera provisional la sala polivalent que hi havia a la planta baixa de l’edifici. L’objectiu és millorar l’atenció dels serveis socials i redistribuir els espais existents per adequar-los als diferents usos del Centre Cívic.

L’ampliació es farà en dos volums situats en els espais lliures de l’edificació existent, un pati interior de la planta baixa i una terrassa de la segona planta. La superfície nova que s’ampliarà serà de 227,70m2, amb la qual cosa el centre cívic passarà a tenir 1.089,90m2. Amb motiu de les obres, caldrà també fer una reforma de la instal·lació elèctrica, de la climatització i del sistema contraincendis.

En el pati interior de la planta baixa es construiran despatxos d’atenció de serveis socials i un nou magatzem per al centre cívic. Per donar il·luminació a aquests espais, s’ha treballat amb la secció de la nova construcció, mitjançant diferents alçades i una claraboia central en la zona de distribució dels despatxos. La resta de la planta baixa es reformarà per redistribuir l’espai i donar resposta a les necessitats del Centre Cívic Avel.lí Estrenjer. Es reubicaran els despatxos, l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, la sala d’espera de Serveis Socials i la recepció. Al terrat existent a la segona planta es traslladaran els despatxos que actualment estan a la planta baixa per al treball de la coordinació del districte, l’espai del Districte Jove i una sala per a entitats.

Aquest projecte s’ha adjudicat a l’empresa CORPIMO per un pressupost de 706.444,72€ i un termini d’execució de 6 mesos. Està previst que hi treballin 37 persones, de les quals 22 es trobaven a l’atur.


Obres a l’àmbit del Parc Audiovisual

Amb aquest projecte, es reformarà l’exterior de l’edifici central de l’antic Hospital del Tòrax i l’àmbit del claustre i de la capella, amb l’objectiu de millorar la seva imatge vers la ciutat i dotar aquest espais de noves possibilitats per a activitats socials i del Parc Audiovisual de Catalunya. Aquesta iniciativa és un pas més en la consolidació del Parc Audiovisual com un dels nous emblemes de la ciutat i eix del futur Parc Científic i Tecnològic.

El conjunt arquitectònic de l’antic Hospital del Torax és de l’any 1952 i està inclòs dins del catàleg i del pla especial de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Terrassa. L’edifici antic, construit originalment com a hospital, es troba en l’actualitat parcialment reformat, però cal portar a terme diverses actuacions per garantir el seu manteniment exterior. El projecte d’obres ha tingut en compte aquests fets i planteja diverses solucions arquitectòniques per millorar l’estabilitat de l’edifici i evitar el seu deteriorament a causa de les filtracions en la coberta actual i en les façanes. Una de les actuacions previstés és l’enderroc dels forjats superiors, de manera que es reduirà el pes que han de suportar els fonaments. Les cobertes tindran una pèrgola al damunt formada per les jàsseres del forjat superior parcialment enderrocat, amb el que es crea una sensació de lògia per a un ús futur de la terrassa amb vistes. Aquest fet també possibilitarà la col·locació de plaques fotovoltaiques en part d’aquesta pèrgola, que tindrà una superfície d’uns 2.750m2m i podria produir uns 211Kw.

Es tancarà la façana de la planta inferior en la cara sud de l’antic hospital, de manera que es crearà una base compositiva per a l’edifici que permetrà augmentar la superfície d’aquest nivell. Les façanes es repararan i es repintaran i es col·locaran lones serigrafiades amb un acabat que tindrà caràcter d’instal·lació artística. Es preveu una instal·lació d’iluminació d’aquestes lones també temporal, ja que s’aniran retirant a mida que els nous usuaris es vagin instal.lant al Parc Audiovisual i es substituiran per un acabat dels balcons amb un criteri unitari.

Una vegada realitzades les reformes, l’edifici haurà guanyat en estabilitat i tindrà una presència sanejada i atractiva, però en el moment d’instal·lar algun ús en l’edifici s’hauran d’efectuar les obres de reforç estructural necessàries per assegurar la capacitat de suportar les càrregues necessàries per a cada ús tal i com preveu l’avantprojecte de reforços estructurals previst per l’Ajuntament de Terrassa.

El projecte també inclou diverses reformes per millorar l’aspecte, l’estabilitat i l’accessibilitat del Claustre i la Capella, amb l’objectiu que es puguin portar a terme activitats del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) en aquests espais de gran potencial estètic. Aquests espais es consideren fonamentals per a la imatge i projecció pública del PAC degut a la versatilitat que ofereixen tant per a l’organització d’activitats com per a les possibilitats escenogràfiques per als rodatges.

S’instal.larà un ascensor que comuniqui amb la planta baixa de l’edifici Central i millori els recorreguts a través del claustre que tenen com a fita final l’accés a la capella i la comunicació amb el vial inferior del complex del Parc Audiovisual. Aquests recorreguts inclouen la construcció de nous trams d’escales i rampes, conservant les escales i passeres de pedra actuals. Es farà una nova instal·lació de reg, enllumenat i elements de mobiliari que possibilitin el manteniment i millora de l’espai i dels seus elements vegetals.

Amb aquesta actuació, el claustre i la capella es converteixen en peces clau per a la circulació dins del conjunt, no només per a l’edifici central sinó per a tots els àmbits del parc. Es crea un eix central des de l’entrada nord que travessa les zones ja rehabilitades fins a sortir a un balcó situat a tres nivells per sobre del claustre. Aquest fet farà possible que espais del claustre que ara són inaccessibles es converteixin en zones útils amb noves escales que permeten l’accés als diferents nivells. Així, es podran organitzar actes vinculats al PAC de manera independent del seu funcionament habitual.

Les obres s’han adjudicat a l’empresa COPCISA SA per un pressupost de 3.923.827,92€ (IVA inclòs) i un termini d’execució de 4,5 mesos. Està previst ocupar a 69 persones, de les quals 41 estan integrades a l’empresa i les 28 restants es trobaven en situació d’atur.


Projectes d’aïllament tèrmic
L’Ajuntament de Terrassa portarà a terme projectes d’aïllament tèrmic a quatre escoles públiques de la ciutat amb finançament del FEOSL. L’objectiu és canviar la fusteria de fusta que tenen les escoles Pere Viver, Pau Vila, Salvador Vinyals i Josep Ventalló per tal de millorar l’aïllament tèrmic i complir els condicionants establerts per la normativa actual.

Aquestes obres, que es realitzen coincidint amb les vacances escolars, han començat avui a les escoles Pere Viver i Josep Ventalló, i està previst que les altres dues s’iniciïn en els pròxims dies. En els dos casos, es portarà a terme la mateixa solució tècnica, que consisteix en extreure la fusteria actual de fusta i instal·lar-hi una de nova d’alumini amb ruptura de pont tèrmic amb vidre de càmera 4, 12, 6.