Atenció 24 hores a discapacitats intel·lectuals durant el confinament: el repte de la Fundació Prodis

LaTorre contacta amb l'entitat per conèixer de primera mà com es treballa amb un col·lectiu dependent i vulnerable en una situació tan excepcional

Publicat el 20 de març de 2020 a les 20:00
Actualitzat el 20 de març de 2020 a les 20:22
La Fundació Prodisapacitats (Prodis) de Terrassa, que dóna cobertura laboral i residencial a usuaris amb discapacitats intel·lectuals, paràlisi cerebral i malalties mentals, manté la seva atenció a un col·lectiu dependent i vulnerable en una situació de risc com l'actual. Per ara, el seu Centre Ocupacional ha tancat les seves portes, però les seves residències, que ofereixen llar a un centenar de persones, segueixen plenament operatives.

Aquests dies, com a mesura excepcional i seguint les ordres de l'estat d'alarma, els seus usuaris es troben confinats les 24 hores del dia, amb assistència constant dels monitors, el que des de l'entitat defineixen com a "repte". Per sort, amb el tancament d'algun dels seus espais, el personal ha sigut reubicat per dur a terme tasques de reforç a les residències.

[noticia]73004[/noticia]
Per ara, fonts de la fundació indiquen que estan seguint tots els protocols del Departament de Salut, i expliquen que els monitors, que venen cada dia del carrer, llueixen mascaretes sense excepció. En cas dels col·lectius més delicats, com persones amb paràlisi cerebral amb problemes respiratoris o de la tercera edat, ja van ser confinats des del dijous, dos dies abans que es decretés l'estat d'alarma.
 

Quatre usuàries de Prodis durant el confinament. Foto: Prodis


Dani Jorquera, gerent de Prodis, declara a LaTorre que per als seus usuaris, entendre la situació actual és un "repte majúscul", el qual els crea "angoixa, nerviosisme i claustrofòbia". Per això, indica que l'equip de monitors "està bolcat completament" amb les 100 persones que habiten a les seves residències, i afegeix que en aquest context "omplir les 24 hores del dia és un repte molt difícil". A més, posa en relleu "la capacitat imaginativa immensa" de l'equip per mantenir distrets als usuaris. En aquesta direcció, comenta que es fan "constantment" tallers, activitats esportives i artístiques, concursos perquè "pensin el mínim possible" en el confinament.

[noticia]72964[/noticia]
Jorquera explica que "comencen a passar factura els dies de confinament" i assegura que "cada cop és més difícil mantenir d'humor als usuaris", però manifesta la seva plena confiança en l'equip de monitors. També celebra que el metge d'un CAP de Terrassa s'hagi posat a la seva disposició per a dubtes i consultes, la qual cosa els transmet "molta tranquil·litat" suma esforços amb les dues infermeres què ja compten.
 

Una usuària de Prodis elabora un dibuix en un taller artístic. Foto: Prodis


Una de les excepcions obligades durant el confinament la protagonitzen les persones que pateixen trastorns de conducta. Durant el dia s'efectuen passejos curts, de pocs minuts, per evitar que tinguin atacs de nervis. Durant les sortides, aquestes persones van acompanyades per un monitor, degudament identificat. En aquests casos, el gerent de la Fundació Prodis denuncia que en algun cas ciutadans els han cridat des dels balcons, però defensen que aquesta activitat és terapèutica i per tant, l'empara la llei.

El confinament, tal com relata Jorquera, és una situació "doblement estranya" per al col·lectiu, ja que des de l'equip de vetlladors, prossegueix, sempre s'intenta dur a terme el màxim d'activitats possibles a l'aire lliure i barrejant-se amb la societat". Per això, malgrat que no puguin passejar per la ciutat, visitar escoles o anar a la natura, així com trobar-se amb amics, família o companys d'altres residències, assegura que ho assumeixen sabent que és una mesura obligatòria i en pro de la seva salut.

[noticia]72964[/noticia]
Pel que fa al Centre Especial de Treball, l'activitat està sota mínims. Dilluns es va enviar els col·lectius de risc, i dimecres es va tancar per complet. Així i tot, Prodis manté contacte permanent amb les persones dels treballadors que viuen el confinament des de casa. Així doncs, per ara només segueix en actiu alguna de les brigades que efectua treballs externs sota la supervisió de monitors.

«Ens quedem a casa»: la serie amb capítol diari dels usuaris i treballadors de Prodis 

En vistes a la situació de confinament,  Prodis ha impulsat una sèrie amb un capítol diàri on els usuaris i monitors de les diferents residències de Prodis narren i expliquen el seu dia a dia a les diferents residències; tot il·lustrant les activitats que duen a terme. 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pGHgbVRATE0[/youtube]

Els capítols, que ja sumen centenars de visualitzacions, poden trobar-se al canal de Youtube de la fundació, on hi són penjats cada vespre com a resum de l'activitat de les persones que en formen part. Amb una veu en off com a narradora, els vídeos presenten activitats com el karaoke, un rosco de Pasapalabra, el procés d'elaboració d'un pastís de formatge o les sessions de pintura.

Des de l'àrea de comunicació de Prodis expliquen a aquest mitjà que amb aquesta idea es pretén seguir donant una imatge optimista malgrat la situació i demostrar que el seu personal "segueix esperançat i amb molta energia". A més, declaren que els seus usuaris, tractant-se d'un col·lectiu dependent, necessita molta atenció i que necessita "moltes idees per passar el dia", pel que també és una eina per mantenir els seus ànims i moral malgrat estar confinats.

[noticia]72943[/noticia]
[noticia]72965[/noticia]
[noticiadiari]2/197029[/noticiadiari]
​[noticiadiari]2/198572[/noticiadiari]
[noticiadiari]2/198469[/noticiadiari]
[noticiadiari]2/198401[/noticiadiari]
[noticiadiari]2/197894[/noticiadiari]
[noticiadiari]2/198064[/noticiadiari]