Ballart: «És injust acusar-me de no tenir sensibilitat per la PAH»

Publicat el 13 de març de 2013 a les 20:02

Jordi Ballart. Foto: Adrià Costa

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha emès un comunicat en què lamenta que "des d'algunes veus de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca no es valori l'esforç que s'està fent des del Consistori per ajudar totes les famílies afectades per la crisi hipotecària". Així mateix, recorda a la PAH que l'Ajuntament no té competències directes, "estem fent tot el que podem amb els recursos que tenim i hem donat màxima prioritat a aquest problema", ha manifestat, i ha afegit "malgrat aquestes limitacions, des de l'equip de govern sempre hem mostrat una predisposició absoluta a parlar i a col·laborar amb totes les entitats de la
ciutat que estan treballant en aquesta línia".

Davant les crítiques de la PAH sobre la seva actitud en relació a aquest tema, l'alcalde afirma que "és injust que se m’acusi de no tenir sensibilitat envers els afectats, quan jo mateix i altres regidors i regidores de l'equip de govern hem estat a peu de carrer, visitant personalment moltes d'aquestes famílies, parlant amb elles i intervenint per resoldre la seva situació sempre que ens ha estat possible".

La Plataforma d’Afectats per la Crisi Hipotecària (PAH) va demanar formalment a través d'una instància reunir-se amb l'alcalde el passat dia 6 de març. Dos dies després, el 8 de març, se’ls va donar resposta, emplaçant-los a una reunió per aquest divendres, 15 de març. Tot i això, la PAH no va assistir aquest dimarts a la reunió de la Comissió de Seguiment de l’Oficina d’Informació, assessorament i intermediació en matèria d’Execucions Hipotecàries (OFIMEH).

Creació de nous organismes
Ballart no comparteix la decisió de no haver-se presentat a la reunió ja que "volem unir esforços, coordinar una estratègia comuna amb totes les entitats implicades en la Comissió, però no crear divisions que encara perjudiquin més les famílies en aquesta situació tan delicada". En la reunió celebrada hi van participar Càritas i Creu Roja, el Col·legi de Procuradors de Terrassa, la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa, el servei de Consum de l'Ajuntament, el tinent d'Alcalde de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar
Social, Manuel Pérez, i la regidora de Polítiques Socials d’Habitatge, Lluïsa Melgares.

En aquesta línia de diàleg entre les entitats, institucions i altres agents de la ciutat involucrats en polítiques socials d’habitatge, l'Ajuntament proposa la creació de dos nous òrgans participatius: la Taula local d'Habitatge Social i la Xarxa d'habitatges d'inclusió a la ciutat.

Durant el període 2007-2012, els ajuts econòmics d'urgència social atorgats des dels serveis socials municipals han passat, del 22% al 71,6%. Aquests ajuts es concreten en dues línies: els destinats a problemàtiques relacionades amb l'habitatge, que han passat dels prop de 22.000 euros als més de 320.000 euros (un increment del 1.361,9%), i els ajuts per al pagament de deutes i altes de subministraments, que s'han incrementat un 1.014,9% en aquest període.

L'Ajuntament recorda que l'Oficina d’Informació, assessorament i intermediació en matèria d’Execucions Hipotecàries (OFIMEH) centralitza les actuacions municipals en matèria de
polítiques socials d’habitatge. A més dels ajuts socials, afirmen que des de l'Oficina "es treballa perquè les entitats financeres de la ciutat paralitzin els desnonaments i optin per la dació en pagament". En aquest marc, el govern manifesta que s'ha creat un fons d’habitatges de lloguer social, amb 40 pisos inicialment, i s’ha posat en marxa la regidoria de Polítiques Socials d’Habitatge, dins l’Àrea de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar Social.