
L'alcalde ha inaugurat la 2a jornada d'innovació social dedicada a l'ocupació juvenil Foto: A.T.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit aquest dijous la inauguració de la 2a Jornada La Innovació Social, organitzada per Fundació Mina amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa sota el lema “Innovacions socials per a l’ocupació juvenil”. En la seva conferència inaugural, Ballart ha proposat crear una Xarxa d’Innovació Social a Terrassa molt dinàmica, per compartir experiències, en la qual els joves tinguin un protagonisme central.
Durant la seva intervenció, l’alcalde ha recordat que a Terrassa l’índex de jovent en situació d’atur és d’un 7%, mentre que el de persones majors de 45 anys representa un 48% del total. Tot i aquestes xifres, l’alcalde ha remarcat que: “el principal repte que tenim com a ciutat i com a país és el futur dels joves. No només l’atur juvenil ni les perspectives d’ocupació juvenil, sinó el futur de les actuals i futures generacions de joves”. Ballart també ha afirmat que “una de les respostes que podem donar a aquest repte és el que ens obre la innovació social i estic convençut que Terrassa ha d’apostar per la innovació social com una de les estratègies centrals per construir un futur millor, per refundar una economia al servei de les persones i d’un progrés social i econòmic intel·ligent”.
En aquest sentit, l’alcalde creu que: “Terrassa té moltes possibilitats de situar-se com una ciutat líder en innovació social al nostre país. Així, igual que vam ser una de les capitals de la revolució industrial i una de les capitals del tèxtil, podem ser una de les capitals de la innovació social, creant riquesa i feina de noves maneres”. Per aconseguir aquest objectiu, Ballart creu que és imprescindible: “posar els joves al centre de les diferents estratègies de progrés econòmic i social i fomentar una cultura del treball i del mèrit, de la feina ben feta, de l’esforç i del sacrifici, que premiï la bona formació i el talent”.
L’alcalde de Terrassa també ha parlat de la importància de buscar noves solucions per al repte del finançament, com un fons social d’inversió, bonificacions fiscals, micromecenatge, avals i garanties. En aquest sentit, creu que l’Ajuntament ha de tenir una participació activa que: “faci possible que una part important d’aquestes actuacions financeres s’orientin al jovent”. Per últim, Jordi Ballart, ha fet èmfasi en la necessitat de mobilitzar els espais buits que hi ha a la nostra ciutat i oferir-los a projectes d’innovació social, també amb una part important reservades a les persones joves emprenedores.
La innovació social es defineix com a qualsevol nou enfocament, pràctica, intervenció, producte o servei, desenvolupat per qualsevol institució, empresa o comunitat, l'aplicació del qual resol un problema, una necessitat o una aspiració de la societat. La seva finalitat és la de produir canvis en el comportament de les administracions, la ciutadania, les persones consumidores i les empreses, generant noves relacions socials i noves formes de col·laboració.
La 2a Jornada La Innovació Social, organitzada per la Fundació Mina amb la col·laboració de l’Ajuntament, té com a objectiu aportar experiències nacionals i internacionals d’innovació social des de la perspectiva de la seva contribució a l’ocupació juvenil, mitigant el greu problema que representa per a la nostra societat. En aquest sentit, a banda de l’alcalde de Terrassa, la Jornada també compta amb la participació destacada de la conferenciant Tricia Hackett, directora d’Innovació Social aplicada de “The Young Foundation” i de diversos representants d’agents socioeconòmics de la ciutat participants en la taula rodona: “Polítiques i propostes per a l’ocupació juvenil”.