Dues «mares de dia» de Terrassa han comptat amb expedient sancionador obert

Els dos establiments investigats es situen un al carrer de Sant Joan i l’altre al de Miquel Vives, tot i que el primer assegura que l'Ajuntament ha acceptat les al·legacions presentades i podran continuar actuant com a mare de dia

Un dels centres sancionats, al carrer Miquel Vives
Un dels centres sancionats, al carrer Miquel Vives | Marina Torras
19 de gener de 2023, 09:15
Actualitzat: 20 de gener, 19:17h
Dos centres de Terrassa que funcionen com a espais de criança o “mares de dia”, sense ser llars d’infants, han estat objecte d'un expedient obert sancionador per part de l'Ajuntament. Així ho ha comunicat el mateix consistori a la Síndica de Greuges i a la Generalitat, i va confirmar-ho dimecres la tinent d’alcalde Núria Marín en una comissió informativa. Un dels establiments es situa al carrer Miquel Vives i funcionaria com a espai de criança, mentre que l'altre, del carrer Sant Joan, funcionaria com a mare de dia.

La polèmica va esclatar el passat octubre, quan es va saber que el Departament d'Educació havia demanat el tancament d’un dels establiments per "irregularitats molt greus", que comptava amb més de 30 infants de 0 a 3 anys a càrrec i operava, a més, com un punt de recollida i entrega de paqueteria. Dies després, les escoles-bressol privades van fer un acte públic per exigir mesures contra aquests centres, que no compten amb una normativa que les reguli, i van presentar, com a Coordinadora d'Escoles Bressol de Terrassa, que uns deu centres de Terrassa operaven amb aquestes característiques.

La Síndica de Terrassa, Isabel Marquès, va obrir un greuge per estudiar la situació, tot i que va plantejar-se traslladar-lo a la Síndica de Catalunya, ja que altres municipis es trobaven amb el mateix "descontrol" i així ho assegurava l'Associació Catalana de Llars d'Infants. A Catalunya no hi ha normativa que reguli aquestes activitats, tot i que les mateixes mares dia l'exigeixen.

A Terrassa, prop d'un centenar d'infants opten per educar-se en altres centres, sense ser llars d'infants, tot i que, al no comptar amb un cens, es poden barrejar les mares de dia pròpiament dites i els espais de criança -alguns d'ells "irregulars", com en el cas de l'inspeccionat per la Generalitat, amb 30 infants a càrrec-. El model d'educació de les mares de dia és un model que cada vegada més famílies de la ciutat defensen per ser "més personalitzat" i insisteixen en la idea que «no s'han de criminalitzar les mares de dia perquè hi hagi casos puntuals que no ho fan bé».

Les inspeccions han resultat en expedients sancionadors
Arran de l'episodi i davant la responsabilitat de l'Ajuntament d'encarregar-se d'inspeccionar i tancar, en cas que fos necessari, els centres que no complissin amb els mínims requerits de sanitat i seguretat per als infants, l'administració municipal va crear un “equip multidisciplinar”, integrat per tècnics d’Educació, Llicències d’Activitats i Protecció de la Salut, per realitzar les inspeccions.

Després d'aquestes, l'equip ha conclòs amb l'obertura dels expedients sancionadors a dos centres: un al carrer Sant Joan i l'altre al de Miquel Vives. Ambdós han presentat al·legacions. El centre del carrer Sant Joan confirma en aquest mitjà que les al·legacions han estat acceptades i que, per tant, podran continuar actuant com a mare de dia, tot i que es traslladaran de local per allunyar-se de la polèmica. Pel que fa al centre de Miquel Vives, l'espai ha anunciat que tancarà per no poder dur a terme les reformes necessàries imposades pel consistori per tal de poder exercir la funció d'espai de criança. 

La Torre va posar-se en contacte amb ambdós en el moment en què va esclatar la polèmica, i tant l'un com l'altre van negar que fossin el centre acusat primerament d'"irregularitats molt greus", tot i que un d'ells, el del carrer de Miquel Vives, va demostrar-se que funcionava també com a punt d'entrega i recollida de paqueteria.