A més de les habituals comissions vinculades a les àrees de govern (Territori i Sostenibilitat, Serveis generals i Govern Obert, Drets Socials i Serveis a les Persones, Desenvolupament Econòmic Indústria i Ocupació i Cultura Innovació i Projecció de la Ciutat), cal recordar, que gràcies a petició dels grups de TeC, ERC-MES i CUP s’han constituït dues noves comissions:Transparència i Societats. I cal remarcar que totes dues seran presidides de manera rotatòria per regidors de l’oposició, tot i el vot en contra del grup municipal del PSC al darrer Ple. Altrament, i també a petició dels GM de TeC, ERC-MES i CUP les comissions seran públiques.
A les diverses exposicions del darrer Ple ja vàrem alertar que ens trobàvem en un nou escenari, amb un consistori més fragmentat i un govern en minoria. La necessitat (i oportunitat) de construir consensos i majories ens situa en un escenari de diàleg i treball compartit, permanent i ineludible. Aquest fet ens obligava a tots i totes a repensar com havia de ser el funcionament de les CI durant aquest mandat.
En conseqüència les CI, que tradicionalment a l’Ajuntament de Terrassa han estat espais de validació de decisions preses prèviament per un govern en majoria, haurien d’evolucionar cap a una nova dinàmica. Una nova dinàmica que exigeix al govern més obertura i accessibilitat respecte la informació, i capacitat de lideratge polític i construcció de dinàmiques compartides i consensos. I també, òbviament, implica als membres de l’oposició, almenys els membres de TeC ho veiem així, a un exercici i voluntat de compromís i treball constructiu.
En canvi les primeres sessions de constitució de les CI ens han deixat un paisatge ben diferent. En general, en aquesta primera ronda, l’actitud per part dels representants de l’equip de govern ha estat d’una lògica continuista i de resistència a un canvi, probablement, inevitable. Especialment en aquells presidents de CI amb “experiència”, els quals s’han mostrat amb manca de predisposició a compartir informació i dinàmiques de treball i amb elevada irritació i fins i tot menyspreu davant les sol·licituds i propostes aportades. Ha estat habitual aquestes primeres setmanes la frase “això s’ha fet així sempre” com a recurs davant de qualsevol consulta, petició o proposta de canvi o modernització del funcionament habitual. En moments de canvi com el que ens trobem, l’experiència pot deixar de ser un atribut positiu si només es posa al servei de ressaltar sempre “el que no es pot fer”. En canvi, la “inexperiència”, amb esforç i implicació, pot ser capaç d’aportar noves visions i noves maneres de fer, ara més necessàries que mai.
Altrament, no podem obviar, que la incertesa que genera el pacte no confirmat entre PSC i CiU està tenint conseqüències en el funcionament de l’ajuntament i, per tant, en la ciutat. Aquesta situació de provisionalitat s’està traduint en paràlisi en aquells espais que probablement seran objecte de l’acord. Per exemple, la primera CI deDesenvolupament Econòmic Indústria i Ocupació, presidida pel Sr. Alcalde Jordi Ballart, aquest no va presentar cap proposta, essent com és una de les àrees fonamentals per a donar resposta a les urgències de la ciutat.
En conjunt, la constitució i inici de les diverses CI de la legislatura no es pot valorar positivament. El govern ha iniciat la legislatura, en el millor dels casos, amb una inèrcia com si no hagués canviat res, o encara pitjor, amb provisionalitat i paràlisi en aquelles matèries que siguin objecte de negociació entre PSC i CIU.