El ple de Terrassa aprova per unanimitat el Pla Local d'Habitatge amb l'objectiu de fer créixer parc públic

Entre les 47 mesures que s'implementaran destaquen les sancions i les expropiacions las grans tenidors

Terrassa aprova el Pla Local d'Habitatge.
Terrassa aprova el Pla Local d'Habitatge. | Adrià Costa
29 de novembre de 2019
Actualitzat: 16 de maig de 2022, 17:30h
El ple municipal de Terrassa en bloc, ha aprovat aquest matí el Pla Local d'Habitatge (2019-2025). El document, en bona part treballat durant el mandat passat, ha tirat endavant amb l'aprovació dels cinc partits amb representació al consistori (TxT, ERC-MES, PSC, Cs i JxT). Així doncs, l'Ajuntament ja té en vigor un full de ruta amb 47 accions per tirar endavant durant els pròxims anys a la ciutat amb l'objectiu de fer créixer el parc d'habitatges públics de Terrassa.

Entre les mesures que es proposen, destaquen per exemple, sancionar els grans tenidors que tinguin pisos buits; expropiar temporalment de l’ús en habitatges buits de grans tenidors a l’espera de l’aprovació del decret que regula l’expropiació definitiva; fer ús del dret de tanteig i retracte; modificacions del POUM per incrementar el percentatge d’habitatges HPO en sòl consolidat; o treballar amb els jutjats per aturar desnonaments, vetllant expressament pels
oberts i exprés.

També es crearà el Consell Municipal d'Habitatge on hi haurà alguns col·lectius de la ciutat i es destinarà mig milió d'euros a la compra d'habitatge. La tinenta d'alcaldia i regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lluïsa Melgares, ha assegurat que es tracta "d'un document molt necessari per garantir el dret a l’habitatge i impulsar-lo com a eina d’inclusió, sostenibilitat i resiliència".

Per la seva banda, l'alcalde Jordi Ballart, defineix el Pla com "una de les eines que disposarem aquest mandat per assolir un dels objectius principals d’aquest Equip de Govern, que és que Terrassa pugui ser una ciutat vital, plural i oberta, en la què el centre de les polítiques municipals siguin les persones".
 

Intervenció del CSV al ple municipal. Foto: Anna Mira


El Colectivo Sin Vivienda denuncia la situació d'emergència

En el torn de participació ciutadana, Karim, membre del Colectivo Sin Vivienda (CSV) de Terrassa, ha fet sentir la veu de les persones que han hagut de marxar de casa seva o ho estan a punt de fer obligats per odres judicials de desnonaments. En un comunicat, Karim, ha explicat que a Terrassa hi ha uns quatre desnonaments de mitjana al dia i ha denunciat que malgrat la taula d'emergència que s'ha creat entre la Generalitat, els ajuntaments i les entitats financeres, "les famílies estan quedant invisibilitzades perquè no se senten representades".

Des del CSV han demanat actuacions immediates per revertir aquesta situació. La resposta l'ha donada el tinent d'alcaldia Drets Socials, Noel Duque, qui considera molt lloable la tasca que fa el col·lectiu a la ciutat i s'ha compromès en acompanyar-los. Duque ha acceptat que "a cap dels nivells de la política s'ha estat a l'altura d'aquesta problemàtica". "No ho estem fent bé", ha expressat i ha manifestat que des de l'Ajuntament de Terrassa es farà tot el possible per saber evitar casos de vulnerabilitat.