El projecte del CEINMI s’encalla per la ubicació

Un grup de ciutadans demana des de fa 2 anys crear un Centre d’Interpretació de les Migracions a la Masia de Ca n’Anglada. Des de l’Ajuntament es considera que no és el lloc adient per tractar la immigració

Publicat el 08 de febrer de 2011 a les 18:44
El fenomen de la immigració va marcar la història de Terrassa durant el segle XX, i encara ara ho segueix fent. I precisament per estudiar la influència de la immigració en la conformació de la ciutat que avui coneixem, fa un parell d’anys un grup de terrassencs procedents de diversos àmbits es van unir per començar a elaborar el projecte del que ells anomenen Centre d’Interpretació de les Migracions (CEINMI).

El projecte contempla que el centre tingui diverses funcions, entre elles, la de realitzar estudis de caire qualitatiu entorn del fet migratori posant especial èmfasi en les seves repercussions en l’àmbit local, o la creació d'un banc de dades a partir dels que ja existeixen sobre els processos migratoris a Catalunya durant el segle XX. Una altra de les funcions, potser la que més destaquen els creadors del projecte, és la didàctica. En cas de crear-se, està previst que el centre inclogui activitats per a alumnes de secundària i per a universitaris, així com també cursos especialitzats per a persones que treballen en àmbits relacionats amb la immigració.

El principal objectiu del CEINMI seria “fomentar la bona convivència entre els que han vingut i els que ja hi eren”, explica Ferran Pont, que va ser diputat per CiU en diferents legislatures i també el primer president de l’associació de veïns de Ca n’Anglada. Ara dedica part del seu temps a impulsar el projecte del CEINMI.

Punts de vista divergents
En la primavera del 2009 els responsables del projecte van decidir presentar-lo a l’Ajuntament. El seu principal objectiu era aconseguir que els cedissin la Masia de Ca n’Anglada, un espai que porta molts anys en desús i que s’ha rehabilitat recentment gràcies al Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). “L’Ajuntament, però, encara no ens ha donat cap resposta”, es queixa Pont .

El principal obstacle és l’emplaçament. “La creació del centre ens sembla bé, però no que s’ubiqui allà tenint en compte els conflictes que va haver-hi al barri relacionats amb la immigració. A més, els veïns no volen ni sentir-ne parlar”, explica Isaac Albert, tinent d’alcalde d’Acció Social i Drets Civils. “A la Masia de Ca n’Anglada s’hi ha d’ubicar alguna cosa que creï un flux de gent cap al barri, com el Consorci per a la Normalització Lingüística”. De moment, però, no hi ha cap projecte concretat. El que tampoc és “concret”, diu Albert, és el projecte que va presentar l’entitat.

Suports diversos
El projecte del CEINMI compta amb el suport de dos grups d’estudi de les migracions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i d’entitats com el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. Malgrat tot, segueix encallat. Al desembre del passat 2010 els seus responsables van presentar una queixa a la Síndica de Greuges davant la “no resposta” del consistori de la que, fins ara, tampoc han rebut resposta.