11
de desembre
de
2023
Actualitzat:
10
de gener
de
2024,
12:33h
22 de gener. Aquesta és la data que si res no canvia, el restaurant La Mola, al capdamunt de la muntanya que li dona el nom, tancarà les seves portes per sempre després de 58 anys de servei. Són moltes les persones que alguna vegada han fet un esmorzar de forquilla o un bon dinar en aquest monestir romànic del segle X després d'aconseguir arribar al cim del Vallès situat a 1.104 metres per sobre del nivell del mar, amb vistes espectaculars del Vallès, del Bages o de Barcelona i, fins i tot els dies més clars, de la Serra de Tramuntana de Mallorca.
Ara, però, el seu futur penja d'un fil. La Diputació de Barcelona no els renova la concessió pels pròxims cinc anys i la família que ostenta el restaurant, haurà de "recollir i marxar", ha expressat una de les seves responsables a El Matí de Catalunya Ràdio, Gemma Gimferrer.
La Diputació defensa que cal canviar el model de gestió per preservar el patrimoni cultural i natural i, de fet, l'última concessió del 2018 contemplava una clàusula que no era prorrogable però Gimferrer denuncia que no els han dit res durant cinc anys i "ara ens han comunicat que hem de tancar".
Per evitar-ho, han engegat una recollida de signatures a través de Change.org on demanen a la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i a l'alcalde de l’Ajuntament de Matadepera, Guillem Montagut, que el restaurant pugui seguir oferint el servei l'endemà de la finalització de la concessió (23 de gener del 2024) i que "es busqui la fórmula legal per al seu bon funcionament, gestió i servei de futur".
Reconeixements a la sostenibilitat
Per aquells que no el coneguin, el restaurant La Mola és molt més que un establiment de restauració. És un lloc emblemàtic al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac on la sostenibilitat és la seva premissa. L'única manera d'accedir al cim és a peu. No es pot accedir amb cap vehicle motoritzat de manera que els responsables del restaurant han de pujar i baixar tot el material caminant. I com ho fan? Doncs amb mules. Tots els aliments que es consumeixen, estan transportats per uns animals que fan el recorregut carregats per tenir un plat a taula. Alhora, també s'encarreguen de baixar els residus que genera el restaurant però també totes les persones que pugen així com els residus de la fossa sèptica dels lavabos.
Tot plegat, els ha comportat obtenir diversos reconeixements a la sostenibilitat i per això consideren que tenen legitimitat per seguir oferint el servei de restauració al parc natural mentre no s'adapten al nou pla director, encara per definir.