
El campament aixecat al vestíbul de l'Hospital de Terrassa per protestar contra les retallades ja és història. Les assemblees celebrades divendres al matí i a la nit han decidit posar punt final a la iniciativa. Dilluns, els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) van plantar les seves tendes a la zona més transitada del centre sanitari de la carretera de Torrebonica.
Metges, infermers, auxiliars, administratius, tota la plantilla, es posava d'acord per dir "prou" a la disminució de les inversions que han estat patint en els darrers dos anys i que poden agreujar encara més les seves condicions laborals un cop s'aprovin els pressupostos generals del govern espanyol.
Després d'una setmana intensa de reivindicacions, els treballadors volen passar les vacances de Nadal amb la família i per això han decidit ajornar l'acampada i treure les tendes. D'aquesta manera, es posa punt i seguit -des del comitè asseguren que l'aturada serà només "provisional"- a una mobilització que ha transcorregut amb absoluta normalitat i que no ha repercutit en l'atenció mèdica al ciutadà.
Les instal·lacions s'han farcit de nombroses pancartes reivindicatives, i fins i tot se n'han col·locat als vials d'accés, amb garrotades contra les administracions i també contra els responsables del Consorci.
El proper dia 2 de gener, els comitès d'empresa de tots els centres hospitalaris de Catalunya es reuniran a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona per debatre quines seran les properes accions conjuntes que duran a terme.
"Considerem que el seguiment de l'acampada i de les manifestacions que hem fet ha estat bastant positiu, no només pel que fa als treballadors que hi han participat sinó també pel suport que se'ns ha fet arribar des de la ciutadania", ha explicat el president del comitè d'empresa, Adrián Hernández.
La protesta s'ha fet fora de l'horari laboral. Durant tots els dies i fos l'hora que fos hi havia treballadors fent activitats o donant força a la protesta.
Les hores de màxima concentració han estat els sopars, on es reunien fins a una cinquantena de persones.
Al llarg d'aquests cinc dies, els treballadors han estat recollint signatures i calculen que ja se n'han recollit prop de dues mil, les quals s'afegiran conjuntament amb les aconseguides a la resta de centres hospitalaris d'arreu del país que també han estat mobilitzant-se de forma activa i que seran presentades properament al Congrés dels Diputats. Per un altre cantó, aquest divendres, alguns dels membres del comitè d'empresa han estat al Parlament de Catalunya exposant les seves reivindicacions.
Els acampats també han aprofitat per explicar les seves vivències i per escoltar per boca dels usuaris els problemes que aquests veuen en la sanitat pública, com l'increment de les llistes d'espera. Un increment que, com manifestava en Rafael Espinosa, membre de CCOO i de la plataforma Tenim Alternatives, s'estima en un 60% en els dos darrers anys, i que deixa 6.000 persones a l'espera de rebre el tractament necessari.
Les queixes es troben en diversos fronts. Per una banda, estan molestos perquè infermers, auxiliars i administratius hauran d'augmentar la seva jornada laboral en 48 hores. Per l'altra, des dels sindicats també es mostren preocupats perquè "les retallades poden comportar una pèrdua de llocs de treball, és a dir, ens temem que hi haurà acomiadaments". Els treballadors sanitaris, a més, recorden que en els darrers anys han perdut un 25% del seu poder adquisitiu per la supressió de pagues extraordinàries i per la reducció en les pagues ordinàries.
Segons expliquen des del comitè d'empresa, en la darrera setmana la direcció del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) només s'ha reunit amb ells per discutir sobre el repartiment d'uns pagaments endarrerits i per la distribució dels horaris de cara al 2013. Adrián Hernández explica que "hi ha certa indignació per com s'ha fet tot plegat, considerem que el repartiment dels 7 dies més a l'any que haurem de fer no ha estat fet equitativament ni justament".
Juan Escobar, que ahir recollia encara signatures de suport i que va estar a la concentració davant del Parlament de Catalunya, valora especialment la resposta "positiva" de la població. En el mateix sentit s'expressa Patrícia López, que recorda que alguns ciutadans han col·laborat aportant menjar i donant suport als acampats. Han estat una mitjana de 20-25 persones les que han fet nit al vestíbul. Pedro Pacheco, un visitant, afirma que està d'acord amb les reivindicacions i que paga la pena patir una acampada si se n'extreu alguna cosa positiva.