Entreguen més de 14.000 signatures per evitar el tancament del restaurant de La Mola

Els propietaris del negoci exigeixen mantenir l’activitat mentre la Diputació preveu un nou enfoc per l’espai

Entreguen les signatures a l'Ajuntament de Matadepera.
Entreguen les signatures a l'Ajuntament de Matadepera. | Miquel Badia
Nació
17 de gener del 2024
Actualitzat el 18 de gener a les 9:00h

14.400 signatures per evitar l'imminent tancament del restaurant La Mola, situat al sostre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els seus propietaris, juntament amb una trentena de persones més, les han lliurat aquest dimecres a l’Ajuntament de Matadepera per defensar la continuïtat del negoci, que regenten des de fa quasi 60 anys.

Lluïnt una pancarta amb el lema La Mola és de tots i totes, no al tancament del restaurant, els defensors del negoci han entregat a l’Ajuntament les signatures i han assegurat que en tenen 300 més a punt per lliurar també, recollides des de l’establiment.

De fet, aquest mateix dissabte 20 de gener s'ha organitzat una manifestació ciutadana per mostrar el rebuig a un tancament que ha de fer-se efectiu el pròxim dilluns 22 de gener, després que la Diputació de Barcelona -propietària de l’espai- no prevegui obrir nou concurs que permeti renovar la concessió.

L’ens sosté que vol donar un nou enfoc a l’edifici, un monestir benedictí del segle XI protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional. L’objectiu, apunta la Diputació, és ajustar l’activitat a un turisme més sostenible. La propietària del restaurant, Gemma Gimferrer, lamenta que des de la Diputació preveuen tancar el negoci “perquè provoca que hi hagi massa gent” al cim. Recalca que la seva família se n’ha ocupat des de fa prop de 60 anys, si bé des de 20 enrere ja hi havia hagut un restaurant. No va ser, però, fins a mitjans dels anys 80 que la Diputació va definir un concurs públic per adjudicar la gestió de l’espai. Des d’aleshores, a cada licitació només s’hi ha presentat la família Gimferrer. 

La darrera adjudicació es va signar el 2019 i la Diputació ja va advertir que era improrrogable. Al llarg d’aquests anys, els propietaris del restaurant han demanat una solució per a quan arribés la data final, però el calendari s’ha esgotat i ara hauran de marxar. Gemma Gimferrer recalca que el seu no és un restaurant comparable a la setantena que hi ha al voltant del Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. “No som un lloc qualsevol”, insisteix, tot destacant que són a 1.100 metres d’altitud, només s’hi pot arribar caminant i els animals són els encarregats de dur les matèries primeres.

“En tots aquests anys hem donat servei als excursionistes, però també hem ajudat en nombrosos accidents, hem actuat com a refugi, i fins i tot hem tingut un punt d’observació meteorològica”, afegeix. Gimferrer recela que la intenció de la Diputació sigui afavorir el turisme sostenible, i assegura que el tancament amaga la falta de voluntat per assumir les inversions que necessita l’espai.

En aquest sentit, diu que fa dècades que caldria millorar la xarxa elèctrica i, especialment, l’evacuació d’aigües fecals. Recorda que el labavo funciona amb una fossa sèptica preparada per a 20 usos diaris, “però el cim de la Mola el fan cada any 300.000 excursionistes, 275.000 dels quals utilitzen el vàter del restaurant”.

Diumenge 21 serà l’últim dia que el restaurant estarà obert. Començarà aleshores un període de 10 mesos pactat amb la Diputació per buidar les instal·lacions i retirar tot el mobiliari i maquinària. Gimferrer apunta que, amb la fi del negoci, queden sense feina un total de 20 persones, la meitat de les quals són membres de la seva família.