I ara, què?

Publicat el 16 de juny de 2011 a les 12:34
M’estalviaré les condemnes rituals de la violència, i les no menys rituals admonicions capellanesques en defensa de la democràcia i en contra de la barbàrie. Tot i que hi estic d’acord, això ja ho han fet amb indignació i entusiasme totes les parts, i no m’ajuda especialment a aclarir les idees.

Voldria, això sí, deixar constància del rebuig que em produeix una part minoritària del moviment dels "indignats", aquella part que escup, crida, brama, insulta, pinta, sacseja, empeny i colpeja. Aquests indesitjables estan dilapidant estúpidament la credibilitat i el suport social que podrien tenir les protestes, i no contribueixen a cap millora del sistema, però tampoc a cap revolució. Quan la multitud esdevé massa descerebrada no hi ha més remei que contenir-la a garrotades, i sembla que aquests provocadors nihilistes estiguin demanant a crits que l’Estat exerceixi les seves funcions repressores amb tota la potència imaginable.

També m’agradaria animar la part majoritària del moviment dels indignats a deixar-se de romanticismes i de teories conspiranoiques. El moviment del 15M no se n’està anant a fer punyetes per culpa de la policia secreta, ni per la proverbial sordesa dels poderosos, sinó pels seus propis errors. Qualsevol moviment necessita objectius, interlocutors i estructures. I anar a poc a poc, assambleàriament i adànica, perdent un temps preciós, mentre els animals de sempre gaudeixen de la destrucció per la destrucció i els poderosos de veritat se’n riuen de nosaltres, no és precisament una bona mostra d’intel·ligència pràctica. Anar a poc a poc ara no porta lluny, sinó que no porta enlloc. Cal estructurar, decidir i actuar, i ràpid. Els debats eterns, i l’absència de líders, ja vindran. I no em val l’excusa que els altres en més de trenta anys no n’han estat capaços. Hi érem tots, al vaixell...

I no vull deixar passar l’oportunitat de suggerir a aquells que creuen que el sistema polític es pot regenerar des de dins que aprofitin tots els canals de diàleg i de generació de complicitats que hi hagi. Fa massa dies que els polítics s’estan mirant el moviment del 15M sense dir ni ase ni bèstia. Comença a ser hora d’interactuar, de valorar i ponderar demandes, de transformar-les en propostes concretes, de teixir complicitats relacionals. Mirar-se els indignats amb simpatia però com si fossin marcians de color verd no ajuda, precisament, a millorar les coses. Potser ha arribat el moment de passar de la reacció, de la defensa visceral i emotiva, a la resposta, a l’acció raonada i raonable.

Per acabar, només tres preguntes:
1- Com és que la policia no va actuar amb la contundència requerida des del dia 14, es va permetre que la protesta de la Ciutadella se n’anés de mare, i es va permetre que els diputats anessin com bous al sacrifici? Era una manera sibilina de guanyar simpaties de cara a una futura repressió violenta del moviment? No hauria estat més intel·ligent prevenir que lamentar?

2- Com és que no es diu públicament i amb la intensitat requerida que els retalls pressupostaris són inevitables, amb protestes o sense, en l’arquitectura institucional actual? Com és que no es recorda que si la Generalitat aprova uns pressupostos menys restrictius, seran intervinguts automàticament des del Govern central? Com és que es protesta a Barcelona per mesures que són, bàsicament, responsabilitat de Madrid i de Brusel·les?

3- Per què no es substitueix la recerca de solucions pal·liatives, que no correspon formular a un moviment social, per propostes de cirurgia major? Ja va sent hora d’estructurar una estratègia unitària a l’entorn d’una proposta de canvi de sistema, de regles de joc, que només pot concretar-se a partir d’una proposta de reforma radical de la Constitució espanyola de 1978. En lloc d’abandonar-nos en inacabables discussions bizantines, per què no comencem a estructurar una proposta de mínims en aquest sentit, i ens deixem de floritures?