
La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha contribuït a crear un total de 116 noves empreses en el transcurs de l'any 2012 d'entre els 358 projectes assessorats. És a dir, el 32% s'han materialitzat en empreses de nova creació, un 13% més que la mitjana d’anys anteriors.
Les iniciatives empresarials creades dins de l'any 2012 es caracteritzen per oferir un perfil intensiu en coneixement, amb alt valor afegit i amb alt component innovador. Majoritàriament vinculades al sector serveis, la majoria desenvolupen activitats de consultoria especialitzada (exportació, publicitaris, R+D, finances, sostenibilitat...) i també de comerç i serveis relacionats amb la salut i l'oci (farmàcia, parafarmàcia, gurmet, vins, jardineria, cuina...).
Per sectors d’activitat, el 45% de les empreses creades corresponen al sector comerç; el 52%, a serveis, i el 3%, al sector industrial. La majoria dels emprenedors que han utilitzat el Servei de Creació d'Empreses de la Cambra en el transcurs del 2012 són persones amb edats compreses entre els 30 i 45 anys (55% del total).
L'emprenedoria entre els joves menors de 30 anys representa el 24% del total i correspon a persones amb un alt nivell de formació que es plantegen l'emprenedoria com a sortida professional. Així mateix, el 21% dels emprenedors correspon a més grans de 45 anys, la majoria amb una maduresa professional desenvolupada i amb contactes personals que veuen en l'autoocupació la millor forma de créixer professionalment. La necessitat de conciliar la vida personal i professional i l'interès per desenvolupar projectes propis són els motius principals que addueixen els emprenedors ubicats en aquesta forquilla d'edat.
Amb estudis universitaris
Pel que fa al nivell de formació, el 57% dels emprenedors tenen estudis universitaris, 10 punts percentuals més que l’any anterior. El 18% disposen formació de batxillerat; el 16%, de Formació Professional, i el 9%, estudis primaris.
Així mateix, el 42% del total són treballadors en actiu. L'interès per analitzar la viabilitat de posar en marxa la seva pròpia empresa quan encara compten amb un lloc de treball ve motivat per l'expectativa de millorar el seu estatus professional i, en alguns casos, per les perspectives d'inseguretat en la continuïtat de la seva relació laboral actual.
D'altra banda, el 58% dels emprenedors es troben en situació d'atur laboral. La Cambra constata que és la primera vegada que el percentatge d'emprenedors que parteixen d'una situació d'atur laboral és superior al dels que estan en actiu.