La carretera de Rubí de Terrassa, un passeig urbà

Per a circular pel barri del Segle XX en direcció sud, ara l'alternativa és el carrer de Baldrich

Publicat el 20 de desembre de 2013 a les 19:46


El tram més urbà de la carretera de Rubí (entre la carretera de Montcada i el carrer
de Baldrich) s’ha convertit en un passeig amb amples voreres i carril bici. Les obres iniciades la passada primavera han redefinit l’aspecte i els usos d’aquest eix, que ha
passat de ser una de les vies ràpides del sud de la ciutat a configurar un espai més
apropiat pel passeig, el comerç o la vida social al barri del Segle XX, guanyant en accessibilitat i seguretat. A més, s’ha dotat la zona de clavegueram, que fins ara no
existia.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha visitat la carretera amb motiu de la finalització de les obres. L’han acompanyat la tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Carme Labòria, el regidor president del Districte 3, José Manuel Jiménez, i representants veïnals.

El projecte de reurbanització ha afectat el tram de la carretera de Rubí comprès entre la carretera de Montcada i el carrer del Baldrich, d’uns 600 metres de llarg, a més dels trams més propers dels carrers d’Escudé i Navas de Tolosa. Les obres han dotat a la carretera d’un caràcter més urbà,reduint l’amplada de la calçada i deixant un únic carril de circulació, excepte al tram final, a la confluència amb la carretera de Montcada, on hi ha dos carrils per a facilitar la distribució del trànsit cap als dos sentits de la carretera o cap al carrer de Topete.

També s’ha disposat una banda d’estacionament que ha permès crear una trentena de places noves a la mateixa carretera, i s’ha habilitat un carril bici de doble sentit per enllaçar aquest eix amb els carrers transversals com a via de comunicació amb la resta del barri i el Parc de Vallparadís.

El projecte inclou també la col·locació de tres bateries de contenidors soterrats, nou mobiliari urbà i 65 arbres, entre els quals: liriodendron tulipifera, magnolia grandiflora de copa i morus alba fruitless.

Nova xarxa de clavegueram i renovació de serveis
Pel seu anterior caràcter de carretera, el tram afectat per les obres no disposava de xarxa de clavegueram, i el desguàs de les aigües residuals i pluvials de les edificacions existents es feia mitjançant escomeses o claveguerons connectats als carrers adjacents. Amb els nous col·lectors es garanteix la correcta evacuació de les aigües, amb una xarxa separada per a les residuals i les pluvials.

La nova xarxa està formada per conductes de polietilè d’alta densitat amb seccions mínimes de tub superiors a 40 cm per facilitar el manteniment i la neteja, i diersos pous de registre. Els col·lectors aboquen a la xarxa de clavegueram existent al carrer de Baldrich.

A més del clavegueram, la urbanització de la carretera comprèn la renovació dels serveis d’aigua, electricitat, telefonia i enllumenat públic: s’han reemplaçat les canonades d’aigua de fibrociment per altres de fosa; s’han eliminat els creuaments aeris i els pals de l’electricitat a les voreres; s’ha soterrat la línia de telefonia entre Torres i Bages i Baldrich; i s’hi fet una nova canalització municipal per a fibra òptica.

Pel que fa a l’enllumenat públic, s’ha concentrat a la vorera oest per alliberar l’altra. Les dues obres executades (col·lector i urbanització) es van adjudicar a l’empresa Obres i Serveis Roig amb projectes separats, ja que l’Ajuntament de Terrassa compta amb dues subvencions de diferents administracions per contribuir al seu finançament. En el cas de la xarxa de clavegueram, l’obra ha costat 502.535 euros, dels quals 244.877 corresponen a una subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 2012. El cost de la  urbanització ha estat de 757.758, dels quals la Diputació de Barcelona n’aporta 405.638. El termini d’execució (9,5 mesos) s’ha complert amb escreix, atès que l’obra va començar a l’abril.

Reordenació del trànsit
La reurbanització de la carretera de Rubí va lligada a la reorganització del trànsit en aquest sector. La carretera, que era de doble sentit en tot el seu recorregut, ha passat a ser de sentit únic (nord) en tot el tram reurbanitzat. Per a circular pel barri en direcció sud, l’alternativa és el carrer de Baldrich. Per als vehicles provinents d’altres punts de la ciutat que vagin cap al sud, l’Ajuntament de Terrassa recomana utilitzar altres eixos com ara l’avinguda de les Glòries Catalanes o la Rambleta del Pare Alegre.

Alguns trams dels carrers propers a la carretera han canviat de sentit per a facilitar la circulació pel barri arran la implantació del sentit únic a la carretera. Es tracta dels carrers de Vallparadís, Escudé, Prim i el final de Pare Font (veure plànol).

La nova ordenació no afecta els autobusos urbans (Línies L-9 i L-10), que van patir alguns canvis de recorregut durant l’obra però que tornen a circular pels itineraris
habituals.