
La patronal Cecot, juntament amb altres agents econòmics, va iniciar el passat mes de gener la primera fase del projecte Iniciació a l'Exportació promogut per ACC1Ó i consistent en la realització de jornades informatives d’inici a l’exportació per a pimes.
Aquestes primeres accions perseguien adaptar la mentalitat de les empreses catalanes incorporant l'element de la internacionalització en el seu dia a dia per aconseguir que l'empresa accedeixi a les primeres fases del procés exportador. La Cecot va realitzar quatre sessions del programa amb un total de 40 participants entre els mesos de març a maig. D'aquests participants ja n'hi ha tres que han iniciat, aquesta setmana, la segona fase del programa d'Iniciació a l'Exportació que desenvoluparan durant un any de la mà de tres figures concretes: un assessor d'internacionalització; un assessor de màrqueting digital i un tècnic en comerç exterior que garantiran l'èxit en l'execució del pla d'internacionalització.
Les empreses són Tallers Glorias Catalanas, amb 15 treballadors i dedicada a la fabricació de motllos per a l'automoció; Original Disseny i Comunicació, amb un únic treballador i Energy and Sustainable Mobility Development, amb dos treballadors i dedicada a pàrquings generadors d'energia renovable i sistemes intel·ligents per a la recàrrega de vehicles elèctrics.
El programa també ha de servir per transferir a l'empresa les eines de gestió i de comerç internacional que serveixin per a sortir a l'exterior, però també per ajudar l'empresa a incrementar el nombre de contactes comercials i vendes generades a través de canals digitals. La idea és aconseguir que l'empresa tingui una presència a Internet orientada als seus públics i mercats objectiu.
Les tres pimes associades a la Cecot que participen del programa estaran assessorades en un primer moment per Pitusa Bolaño, una experta en internacionalització que dedicarà prop més de 50 hores d'assessorament a cada empresa.
Tres etapes
El segon pas el desenvolupa la figura del tècnic en comerç exterior que, en aquest cas, recau en la persona de Jesús Abadías. Destinarà 676 hores i serà el responsable de les tasques derivades del procés d'assessorament i del corresponent pla de treball plantejat per l'assessora. El tercer assessorament, centrat en màrqueting digital internacional, amb un total de 25 hores per empresa, el desenvoluparà Xavi Martín. Un cop desenvolupat el programa, en un any de treball, cada empresa disposarà del seu propi Pla de Promoció Internacional i del seu propi Pla de Màrqueting Digital.
La Cecot considera el Go Export una bona eina perquè empreses que mai s'havien plantejat exportar o establir relacions comercials amb altres països, ara puguin conèixer el procés i plantejar-se aquests altres mercats com una oportunitat de negoci. Amb l'estancament del mercat intern, les empreses catalanes busquen alternatives i exploren nous camins per continuar la seva activitat.
"Desitgem que aquestes tres empreses siguin les primeres de moltes altres a tot el territori català", ha afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot durant la primera trobada entre empreses, assessors i tècnics a la seu de l'entitat aquesta setmana. "La internacionalització és un factor clau de competitivitat, i es fa especialment necessari en un context econòmic d'estancament a Catalunya i Espanya. No obstant, tampoc podem pretendre que exportar sigui la solució quan requereix uns processos llargs de treball a les pròpies empreses i no podem obviar, tampoc, que la dimensió en l'àmbit de la internacionalització sí importa i a Catalunya el teixit empresarial majoritari és de micros i pimes".