La colònia de ratpenats de cova més gran de Catalunya és a Sant Llorenç

Aquests animals consumeixen grans quantitats d'insectes i contribueixen a controlar les plagues

Publicat el 31 de gener de 2016 a les 18:28

Un avenc situat a prop de Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, acull la colònia més gran que es coneix a Catalunya del ratpenat de cova (Miniopterus schereibersii) amb més de 17.000 exemplars, explica l'Informatiu dels Parcs de la Diputació. Consumeixen grans quantitats d'insectes i contribueixen a controlar les plagues. També realitzen una funció epidemiològica cabdal al depredar espècies d'insectes que poden transmetre malalties.

En l'actualitat la Diputació de Barcelona, organisme gestor del parc natural, promociona l'estudi científic del conjunt dels ratpenats de l'espai protegit, entre els que es troben les colònies de ratpenats de cova.

L'Informatiu dels Parcs remarca que l'equip de la Universitat de Barcelona-Areambiental està duent a terme dins del parc un dels seguiments més llargs que s'han fet mai en una colònia de ratpenats. Els estudis van començar l'any 1952, de la mà d'Enric Balcells, un dels zoòlegs catalans més rellevants del s. XX a qui Jordi Serra-Cobo va prendre el relleu el 1984, i han tingut continuïtat fins a l'actualitat.

Un element que també ha afavorit l'increment de la colònia fou el deteriorament dels refugis d'hivernada del sud de França i del sud de Catalunya, fet que va posicionar la cova del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac com a una molt bona alternativa.

Informació ampliada