
Sota el lema "Feina, habitatge, serveis públics", la Coordinadora d'Entitats del Districte 2 ha aplegat aquest dijous prop de 500 persones (segons els càlculs de la Guàrdia Urbana) en la seva primera manifestació. L'acte, que ha comptat amb representants d'ampes, associacions de veïns, socials, esportives i de comerciants de Ca n'Anglada, Montserrat, Torre-sana i Vilardell, ha transcorregut sense incidents i sota l'atenta mirada d'una desena de policies municipals i alguns Mossos d'Esquadra.
Els manifestants, que duien pancartes al·lusives als recents casos de corrupció (destacaven els sobres en referència a Bárcenas), han caminat entre la plaça de Ca n'Anglada i l'Ajuntament de Terrassa. En primera línia, clàssics del moviment associatiu de la ciutat com Antonio Cazorla o Felipe Arenas.
La jornada reivindicativa ha començat a les sis de la tarda a la plaça de Ca n'Anglada, on s'ha llegit un manifest davant d'un públic heterogeni en què la gent gran es barrejava amb els nens. L'únic polític present era Isaac Albert, president d'ERC Terrassa, així com membres de la CUP Terrassa i d'ICV-EUiA de la ciutat. El text ha posat l'accent en la necessitat d'oposar-se "a les salvatges retallades de drets laborals i a l'intent del poder econòmic de retrocedir fins a l'Espanya dels anys 60. D'aquí a un any podríem estar a la situació de Grècia".
En el document s'ha criticat "l'excés d'inversió en turisme i construcció de l'última dècada", s'ha instat a canviar el model productiu i a proposar alternatives des de la societat civil.
Durant el recorregut, els manifestants han cridat consignes com: "Més sanitat i menys lladres", "Menys sobres i més treball". Els banquers, Rajoy i els especuladors no n'han sortit ben parats. La mobilització s'ha desenvolupat amb calma sense incidents amb dues petites excepcions: d'una banda, els organitzadors han fet fora un grup de noies que aprofitaven per repartir fulletons d'una església cristiana evangèlica i, de l'altra, un avi s'ha infiltrat a Ca n'Anglada i ha cridat 'Viva España' i crits a favor del retorn dels braus enmig de la indiferència dels agents i dels manifestants.
La marxa ha arribat al Consistori a dos quarts de vuit de la tarda. Una desena de membres de l'organització han pujat a l'edifici amb la intenció de trobar-se amb Jordi Ballart, traslladar-li les seves peticions i lliurar-li el manifest. L'alcalde, per motius d'agenda, no ha pogut assistir a l'acte i la comitiva ha estat rebuda per Juan Antonio Gallardo, regidor de Presidència i Lluïsa Melgares, presidenta del Districte 2.
Mentrestant, a baix, Pepe Ruiz, de la gent gran de Ca n'Anglada, ha dit que la manifestació "és un primer pas però cal continuar per recuperar una democràcia que no sembla real". Segons ell, les alternatives dels governs actuals només se centren en "aplicar retallades als serveis públics", ha denunciat que les diferents instàncies de poder "es dediquen a passar-se la pilota" i ha avisat que, si bé "el govern municipal potser no en té la culpa, s'ha de posar del nostre costat perquè sinó ens tindrà en contra".
Protestes contra Ballart i compromís de reunió
Quan els manifestants s'han assabentat que Ballart no hi era, s'ha desfermat la indignació i s'han improvisat proclames contra l'alcalde, com per exemple: "Dóna la cara Ballart", "Que surti al balcó" o "Aquest alcalde és una vergonya". Algunes persones aïllades fins i tot i li han demanat la dimissió.
Malgrat la seva absència, Antoni Cazorla, president de l'Associació de Veïns de Montserrat, ha sortit amb bones notícies: el compromís que Ballart els rebrà el dimarts 26 de febrer a les set de la tarda (el lloc encara s'ha de determinar).
Cazorla ha instat els manifestants a rebel·lar-se "contra la dictadura dels bancs i les multinacionals i els 700 polítics corruptes que hi ha en tot l'estat" i ha fet una crida a la lluita conjunta "entre les petites i mitjanes empreses, els jutges, els comerciants i tota la societat civil".
A Gallardo i Melgares els ha demanat "regeneració, llistes obertes, ser partíceps en totes les decisions que afectin els veïns i cap desnonament més". Cazorla creu que la mobilització ha estat "una gota d'oli que s'ha d'estendre" i s'ha mostrat obert a ajudar els altres barris a crear Coordinadores similars.