La línia orbital ferroviària es comença a moure

El ministeri de Foment adjudica l’estudi informatiu de la xarxa de trens que connectarà les principals ciutats de la segona corona metropolitana. Inverteix 1,3 milions d’euros

Publicat el 14 d’octubre de 2010 a les 18:14
En ple debat sobre la correcció de l’estudi informatiu del Quart Cinturó i a tant sols dos dies de tancar el període d’al·legacions al document, el Ministeri de Foment ha adjudicat a l’empresa Equipo de Técnicos en Transporte y Territorio Proyectos, S.L. la redacció d’una altre estudi informatiu: el de la Línia Orbital ferroviària de l’àrea metropolitana de Barcelona. El pressupost per aquest anàlisi és de 1.298.274,17 euros.

A partir d’ara els adjudicataris definiran i valoraran quina seria el traçat més correcte per tal de desenvolupar la nova línia de Rodalies Renfe. Aquesta, una de les més reclamades tant des de les patronals com de les entitats de defensa del territori, connectarà les ciutats més importants de la segona corona metropolitana de Catalunya. Anirà des de Mataró fins a Vilanova i la Geltrú, passant per Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell i Vilafranca del Penedès. I és que fins ara per anar d’un d’aquests municipis fins a un altre s’ha de passar per Barcelona, ja que la xarxa de transport públic és radial.

Contingut de l’estudi
Des de Madrid han explicat que per escollir la millor alternativa de traçat s’han d’analitzar diverses opcions, comparant-les utilitzant criteris econòmics, socials i mediambientals. A més, assenyala que també ha de contemplar la futura demanada que pot tenir la nova línia i la minimització “tant de les afectacions urbanes com ambientals”.

Cal recordar que l’orbital ferroviària s’integrarà dins de la xarxa de Rodalies, fins i tot en alguns punts pot usar part de les vies que ja estan en funcionament. Per aquest motiu l’estudi informatiu també ha de revisar quina és la millor adaptació de les estacions que ja existeixen dins de la xarxa de Renfe a les noves parades que s’hauran de construir.