L'AMPA de l'escola Abat Marcet celebra la decisió d'Educació: «Ara canvia tot»

Aquest dimarts es va conèixer que el Departament d'Ensenyament cancel·lava la decisió de tancar dues línies de P3 a les escoles Abat Marcet i França de Terrassa

Les AMPA de les escoles afectades per la mesura ara descartada, durant la reunió amb la regidora d'Educació Teresa Ciurana.
Les AMPA de les escoles afectades per la mesura ara descartada, durant la reunió amb la regidora d'Educació Teresa Ciurana. | Ajuntament de Terrassa
19 de febrer de 2020, 11:45
Actualitzat: 13:53h
L'AMPA de l'escola Abat Marcet de Terrassa ha celebrat la decisió d'Educació de mantenir les dues línies de P3 del centre de cara al curs vinent. Dies enrere, el Departament havia anunciat la intenció de tancar una línia a l'esmentat centre i a l'escola França, però aquest dimarts se n'ha desdit i ambdós començaran el curs 2020-2021 sense retallades de classes.

Joaquín Fernández, portaveu de l'Associació de Pares i Mares del centre ha assegurat a LaTorre que "ara canvia tot" i ha manifestat que "tot ha anat molt ràpid", ja que esperaven una resposta definitiva a finals de setmana. Ara, no amaga la seva felicitat i cataloga d'incomprensible la decisió ara descartada d'Ensenyament, tenint en compte el creixement demogràfic que experimentarà Terrassa els propers anys.

Amb la decisió d'Ensenyament, el tancament de línies es cancel·la, però Fernández ha indicat que tenen la intenció de seguir-se reunint amb els grups polítics municipals perquè el projecte educatiu arribi al Ple "i cap centre es trobi en la situació que l'Abat Marcet i el França han passat fins ara".

El portaveu assegura que l'escola pública de Terrassa hi surt guanyant, i celebra que "l'engranatge ha funcionat". Quant a la desdita d'Educació, declara que "no s'ho creia" fins que ho va confirmar amb la directora del centre.

Des que es va fer pública, les AMPA de les escoles afectades per proposta ara descartada, avisaven que la decisió d'Ensenyament no només "posava en perill l'oferta educativa" dels centres, sino que també podia comportar la segregació escolar. Per això Fernández, portaveu de l'AMPA Abat Marcet, no descartava hipotètiques mobilitzacions per aturar la retallada de línies.
 
Les AMPA d'algunes escoles afectades per la mesura durant la reunió amb Teresa Ciurana. Foto: Ajuntament de Terrassa

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya va anunciar aquest dimarts la decisió de no tancar dues línies de P3 a les escoles Abat Marcet i França, possibilitat que s'havia fet pública a finals de setmana i contra la que les respectives AMPA i l'Ajuntament de Terrassa s'hi havien oposat. D'aquesta manera, el curs vinent, les escoles citades comptaran amb dues classes per curs, com fins ara.

Segons l'equip de govern, "és molt positiu mantenir un diàleg constant entre el Departament, l'Ajuntament i la comunitat educativa" amb l'objectiu de trobar fórmules viables econòmica i socialment. En aquesta direcció, l'Ajuntament de Terrassa ha estudiat altres alternatives per ajustar millor l'oferta de places i fer menys agressiva la retallada davant la baixada de natalitat a la ciutat.

Aquest dilluns, fins i tot, la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, va reunir-se amb les AMPA de les escoles afectades per transmetre'ls-hi el suport de l'Ajuntament de Terrassa i alhora, comunicar-los la proposta del consistori, que passava per tancar tansols mig grup a cada centre. Tot i així, segons declaracions recollides per aquest mitjà, les AMPA s'hi van oposar, reclamant que l'única solució era el tancament de cap línia.
 

Segons Ciurana, el tancament de les línies, malgrat haver-hi més places que alumnes, "mai va ser una opció per l'Ajuntament", tot i que reconeix que s'ha de reajustar l'oferta "davant d'una evident situació de baixa natalitat". Tot i això, valora molt positivament el no-tancament de les classes i indica que la Taula Mixta de Planificació d'Educació es posarà a treballar immediatament per cobrir les necessitats de la ciutat.

Preguntada pel creixement demogràfic de Terrassa, la regidora posa en valor el paper de la matrícula viva per incorporar alumnes a mitjan curs i anuncia un estudi de previsió per a adaptar la oferta educativa a la ciutadania de la ciutat.

Així doncs, a la preinscripció escolar, que comença la setmana que ve, la mesura ja serà efectiva i les famílies interessades podran apuntar els futurs alumnes als citats centres, que gaudirà del mateix número de places que fins ara pel curs 2020-2021.