L'Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental acollirà a partir d'aquest dimecres els alumnes i professors del primer Postgrau de Gestió i Tractament Digital de Documentació Històrica, que imparteix la Universitat Autònoma de Barcelona. El centre posa a disposició de la universitat els espais i documents necessaris.
El Postgrau de Gestió i Tractament Digital de Documentació Històrica és una proposta docent pionera que aportarà innovació en el camp de l'estudi, el tractament digital i la difusió telemàtica de la documentació antiga. A la resta de Catalunya i de l'Estat Espanyol no existeixen fins ara estudis d'aquest tipus.
Aquest postgrau, que té dos anys de durada, pretén formar professionals capacitats per explotar amb coneixement de causa el ric patrimoni documental dels arxius i adquirir capacitat per a generar noves propostes de negoci i fomentar el sector de les indústries culturals al voltant de la documentació d'arxiu, un sector en creixement.
En aquesta primera edició, el postgrau compta amb 16 alumnes provinents de diferents àmbits: hi ha historiadors, historiadors de l'art, documentalistes, advocats i enginyers informàtics.
L'activitat lectiva es desenvoluparà entre l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa i l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. En tots dos casos, els alumnes faran tots els exercicis i pràctiques amb la documentació pròpia d'aquests arxius. En algunes classes hi participarà el Centre de Visió per Computador de la UAB.
Els nous estudis, que s'alineen amb un seguit d'iniciatives a nivell europeu que pretenen modernitzar el sector dels arxius històrics, són una iniciativa de l'Escola d'Arxivística i Gestió de Documents de la UAB, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.