L’IES Nicolau Copèrnic visita Palma

Publicat el 25 de setembre de 2012 a les 18:50
L'IES Copèrnic va presentar les conclusions del projecte SoftPack

Divendres passat una delegació de professors de l'Institut Nicolau Copèrnic, que lidera el projecte d'innovació "*SoftPack" subvencionat pel Ministeri d'Educació i Ciència, es va desplaçar a Palma, a l'illa de Mallorca, per presentar les conclusions finals a la resta de centres participants al projecte.

Durant prop d'un any aquest projecte s'ha vingut desenvolupant de forma conjunta per cinc centres de FP de tot Espanya: l'institut Los Enlaces i l'institut Corona d'Aragón de Saragossa, l'institut Sant Vicens Ferrer d'Algemesí (València), l'institut Politècnic de Palma de Mallorca i l'institut Nicolau Copèrnic de Terrassa.

Al projecte originalment denominat "Paquete integrado de herramientas informáticas para la gestión de centros de FP"  se li va canviar el nom a efectes funcionals per disposar d'un nom curt, "*SoftPack". Es va dissenyar fonamentalment per donar resposta a la gestió interna de la majoria dels centre de Formació Professional. Independentment de les famílies de FP que es gestionin en els centres públics. En aquests centres apareixen de forma repetitiva i sistemàtica una sèrie de mancances en la seva gestió:

• No es disposa d'una bona gestió de l'inventari
• No es disposa d'una bona gestió documental de la informació que es manega.
• No es disposa d'un campus virtual ferm i fiable.
• No es té un model de web de centre fàcil d'administrar i gestionar.
• No es disposa d'un gestor d'incidències àgil per resoldre les diverses avaries que es produeixen en el dia a dia.
• No es disposa d'un gestor de faltes d'assistència d'alumnes que permeti comunicar totes les incidències via SMS entre d’altres prestacions.
• No es pot controlar de manera centralitzada totes i cadascuna d'aquesta aplicacions.
• No es disposa d'un gestor de còpies de seguretat únic.

Amb totes aquestes mancances detectades es va començar el disseny dels programaris que permetessin resoldre-les de manera fàcil per a l'usuari i sobretot a cost zero. Per tot això es va optar per utilitzar Linux, en concret Ubuntu, llenguatges de programació i eines de codi lliure.

Actualment quan el projecte ja està pràcticament finalitzat, s'han complert la totalitat de les premisses proposades i el producte final es presenta en format de DVD autoinstalable, gratuït i lliure, de manera que qualsevol centre que ho desitgi pot instal·lar en un ordinador el conjunt d'eines. També s'acompanyen els manuals respectius de cada aplicació així com les versions en català, valencià, mallorquí i castellà dels programes.

Està previst realitzar una presentació en els SS.TT. de Sabadell del Departament d'Ensenyament, perquè puguin realitzar la difusió als centres del Vallès Occidental que desitgin implantar-ho.