Per això, ha dit la regidora de Salut de Terrassa, Maruja Rambla, la suspensió de l'autonomia de gestió "no suposa un gran canvi", si bé això suposa que totes les decisions que es prenguin, especialment pel que fa a la gestió econòmica i de recursos humans, han d'estar d'acord amb la Generalitat. En declaracions a La Torre, Rambla ha dit que "és cert que l'Ajuntament ha perdut, ara com ara, capacitat de pressió", però espera que el CST "tiri endavant" com ha anat fent fins ara.
Tot i això, la regidora assegura que aquesta suspensió és temporal. "El 29 de novembre es va aprovar un pla de viabilitat de l'empresa que es va enviar a la Generalitat" i, per tant, quan la comissió interdepartamental d'economia que controla ara el CST l'aprovi, s'aixecarà la suspensió, que ve donada per la llei de mesures fiscals i financeres, que diu que "els ens públics han de complir l'objectiu general de pressupost sense desviacions", és a dir, sense pèrdues.
Un problema d'infrafinançament que ha portat a un deute gegant
El Consorci Sanitari de Terrassa té pèrdues anuals gairebé des de la seva fundació, el 1988. Això ha fet que actualment tingui un deute que es calcula en més de 40 milions d'euros. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, s'ha reunit amb la conselleria de Salut, el CatSalut i fins i tot amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per intentar solventar-ho.
De moment, s'ha aconseguit que el pressupost del 2017 quadri els números. "Va venir el conseller [Toni Comín] i va prometre 9,2 milions d'euros d'injecció", explica Rambla. "4,5 milions seran per l'activitat addicional ja contractada, i dos i mig seran per l'absorció de l'activitat de la Clínica del Vallès", que farà que el contracte sigui més gran. "Si ens exigeixen més, també el CST podrà demanar més recursos", diu la regidora.
Tot i no tenir el control sencer de l'ens, "es tracta de l'Hospital de Terrassa, i com a ajuntament hem de treballar per millorar la sanitat a Terrassa", afirma Rambla, "l'objectiu és que tot això no afecti el servei, i l'objectiu és, sempre, que vagi a millor, tant el que depèn del CST, on tenim més control, com a Mútua".
La regidora afirma estar "il·lusionada" amb el Consell Municipal de Salut, creat recentment i que inclou una quarantena d'entitats de salut i associacions ciutadanes, i que, entre altres temes, ha creat una comissió per analitzar les llistes d'espera i l'accés a la sanitat. Serà en aquest consell on, diu, es donaran totes les informacions amb la col·laboració del CatSalut, també pel que fa a l'evolució del Consorci Sanitari.

L'Hospital de Terrassa és un dels dos centres de referència de la ciutat i el principal actiu del CST Foto: Cristóbal Castro