Microsoft premia Terrassa

L’Ajuntament ha aplicaT una eina tecnològica pionera que simplifica la tasca als usuari

Publicat el 18 de maig de 2012 a les 18:15
L’Ajuntament de Terrassa ha rebut un premi de la multinacional Microsoft per l’aplicació d’una eina tecnològica pionera que simplifica la tasca als usuaris i els ofereix la informació d’una manera més clara, fet que els ajuda a prendre decisions. Aquesta solució es denomina bigov i ha estat guardonada amb el “Premi a la millor eina per a la presa de decisions per fer front als canvis”, que ha estat concedit conjuntament a l’Ajuntament de Terrassa, com a administració que l’ha aplicat, i a l’empresa Bismart, que s’ha encarregat del seu desenvolupament. El lliurament va tenir lloc recentment, en el transcurs d’un fòrum internacional celebrat a Londres, sota l’organització de Microsoft, i que va aplegar experts d’arreu del món.

La solució de Quadres de Comandament bigov ha estat desenvolupada per Bismart amb la tecnologia de Business Intelligence de Microsoft, Excel 2010, SQL Server i SharePoint. L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat la seva implantació amb l’objectiu d’unificar la informació necessària per a la tasca dels treballadors i directius municipals, automatitzant les dades de les diferents àrees i serveis per a què tots hi tinguin accés en el moment que ho necessitin. A més de dotar-los d’una major autonomia, aquest recurs els permet preveure necessitats de la ciutat i/o dels ciutadans per tal de donar-hi resposta. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Terrassa treballa de manera més eficaç i eficient i això redunda en positiu en el servei que es presta a la ciutadania.

El tinent d’alcalde d’Hisenda i Serveis Generals, Alfredo Vega, ha destacat els avantatges de “disposar d'informació al moment, quan un ho necessita, de forma centralitzada i unificada. Aquest fet ens permet disposar d'indicadors clars per aplicar a l'organització i tenir una eina de canvi a través del lideratge en la presa de decisions”. Així mateix, Alfredo Vega ha explicat que “l’Ajuntament de Terrassa és de les poques administracions locals que compta amb un sistema d’aquest tipus.
La multinacional Microsoft ha tingut en compte el nostre caràcter pioner, però sobretot, que la solució aplicada realment està sent molt efectiva”.

En una primera fase, l’Ajuntament de Terrassa ha implantat la solució bigov al Servei municipal de tributs per facilitar la gestió interna del departament mitjançant una eina que permet fer una anàlisi detallada de la informació dels càrrecs i cobraments per tipus d’impost, realitzar comparatives, consultar la situació del pendent o bé fer una evolució de les domiciliacions, entre moltes altres opcions. Amb aquest recurs, els treballadors del servei de Tributs obtenen respostes a les consultes o la informació que necessiten en cada moment, agilitzant-ne la presa de decisions, fet especialment important en la situació actual. Abans de la seva posada en marxa, calia realitzar aquest treball de manera manual amb una gran dedicació i sense poder obtenir sempre la informació en el moment necessari o amb el format adequat.

Actualment, s’està desenvolupant una segona fase de l’aplicació de la solució tecnològica bigov al departament de Finances, Intervenció i Tresoreria, de manera que proporcioni informació analítica de cada àrea, regidoria, capítols de pressupost o funcions, entre d’altres. Una de les principals fites és que facilita el compliment del pressupost municipal mitjançant la realització de comparatives amb exercicis i períodes anteriors. També permet analitzar l’estacionalitat de les despeses i ingressos i controlar els terminis de pagaments a proveïdors, entre d’altres funcions.

L’Ajuntament de Terrassa està planificant una tercera fase d’implantació d’aquesta eina tecnològica als àmbits de població i dels gestors d’expedients interns. L’objectiu és anar avançant en el seu desenvolupament a tota l’administració i, fins i tot, s’està treballant amb la idea d’enllaçar aquesta solució a un mitjà públic i obert per tal que les empreses i els ciutadans puguin consultar la informació en temps real de l’estat de la ciutat i utilitzar aquestes dades com a valor afegit per als seus negocis o activitats.