
L'Ajuntament de Terrassa recorda a la ciutadania que durant les festes de Nadal cal més que mai una gestió responsable dels residus i dels recursos naturals. El Servei Municipal de Medi Ambient ha editat en format digital una guia de bones pràctiques ambientals per a un Nadal i un 2013 més sostenibles, que recull les principals recomanacions en aquest àmbit. També es demana la col·laboració dels ciutadans i ciutadanes i dels establiments comercials per tal de mantenir un bon funcionament del servei de recollida, evitar saturacions i garantir les bones condicions dels carrers i els contenidors. Aquestes recomanacions, així com les relacionades amb el consum responsable, solidari i just també són presents en d’altres publicacions que he editat l’Ajuntament, com ara la revista “Aquest Nadal, l’estrella ets tu!”, entre d’altres.
Durant les festes nadalenques convé treure els residus progressivament per tal de no
saturar els contenidors. En aquests dies les llars generen molts més residus de l’habitual, sobretot paper-cartró i plàstic provinent d’embalatges, i la xarxa de contenidors no està dimensionada per una quantitat tan gran de deixalles. Per aquest motiu, es demana als ciutadans que no portin als contenidors tot els residus de cop. A més, el cartró ha d’anar ben plegat per optimitzar la capacitat dels contenidors. Es recorda als comerços que cal respectar els dies i horaris de recollida establerts per a aquest sector.
L’any passat, per a aquestes dates, la recollida diària es va incrementar en un 13,5%.
Per aquest motiu, a més de demanar la col·laboració ciutadana, l’empresa municipal Eco-Equip farà un reforç del servei de recollida durant la Campanya de Nadal, especialment en les fraccions en què hi ha un major augment, com és el vidre, el cartró i la matèria orgànica. També s’incrementarà la recollida del programa “Porta a porta” en els dies de més activitat comercial.
Pel que fa als arbres de Nadal, es recomana comprar-los als vivers controlats. Passades les festes, si aquests no es volen conservar o no han sobreviscut a les altes temperatures de la llar, es poden deixar al costat dels contenidors de matèria orgànica a partir del 7 de gener, o bé portar-los a les deixalleries municipals. Per a la confecció dels pessebres es recomana utilitzar fulles seques, sorra, serradures, escorça i materials reciclats. El grèvol és una espècie protegida i no està permès de collir-ne, mentre que molsa evita l’erosió i conserva la humitat dels boscos, per la qual cosa tampoc convé agafar-ne. A més, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac està prohibit tallar i desarrelar tota mena de vegetació per tal de preservar l’equilibri ecològic d’aquest espai protegit.