Respectar l'entorn des de ben petits

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès inaugura el programa d'educació ambiental per a les escoles

Publicat el 19 de setembre de 2012 a les 16:39

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha posat en marxa el Programa d'Educació Ambiental per aquest curs 2012-2013. El Programa recull propostes per a totes les edats escolars i es farà arribar aquests dies als centres educatius a través d'una completa guia d'activitats. L'objectiu de les activitats és completar l'oferta pedagògica que cada ajuntament ofereix al seu municipi i oferir propostes relacionades amb l'educació ambiental i els residus.

Tal com explica el president del Consorci, Joan Carles Sánchez, "estem convençuts que el treball amb els infants i el jovent de la comarca en l'àmbit de la conscienciació mediambiental ens aporta un gran valor com a societat. Per això, les propostes que hem endegat són activitats participatives, en què els i les alumnes prenguin consciència de la importància de la cura de l'entorn i adquireixin valors de respecte, sostenibilitat, prevenció, reciclatge i convivència".

De fet, la prevenció i el foment del reciclatge és un dels principals eixos d'actuació de l'ens comarcal: es vol informar sobre les conseqüències de les pràctiques personals o col·lectives sobre el medi ambient i les possibilitats existents per reduir aquest impacte. Per aconseguir-ho, el Consorci promou campanyes de sensibilització adreçades a la ciutadania i realitza diferents projectes de sensibilització a la comarca, fent especial atenció als infants i al jovent, com a públic objectiu.

Per aquest curs escolar es presenten novetats com el Concurs de Disseny de Bosses o un concurs de recollida d'oli, totes dues emmarcades en la campanya "Si recicles bé, tothom estalvia". Amb el Concurs de Disseny de Bosses es proposa als centres educatius que els alumnes dissenyin bosses reutilitzables a través d'Internet per conscienciar sobre la necessitat de la prevenció de residus. Amb el Concurs "L'oli és recurs" es vol conscienciar els alumnes i les seves famílies de la importància de separar correctament aquesta fracció.

El programa també compta amb activitats d'alt nivell científic, com la Pràctica de producció de biogàs a la Planta de Biometanització de Can Barba, i incorpora, també com a novetat, la visita al Centre de Tractament de Residus de la comarca per conèixer el destí i tractament de les deixalles municipals.

Altres activitats que es poden sol·licitar són els tallers de producció de sabó a partir d'oli usat o la visita de la Deixalleria mòbil a l'escola. 

El Programa d'Educació Ambiental manté les propostes d'autocompostatge en diferents nivells. Des de l'inici del procés d'autocompostatge a l'escola fins la seva consolidació. Aquestes activitats compten amb un reconegut prestigi i van ser premiades amb el guardó Ciutat Sostenible l'any 2010.