
El director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha presentat avui el conjunt d’actuacions prioritàries per a la millora de la xarxa de Rodalies de Catalunya, acordat recentment amb el Ministeri de Foment perquè s’executin en els pròxims dos anys. Aquest programa recull un total de 59 obres, amb una inversió estimada en 306,6 MEUR, per tal de millorar la seguretat, fiabilitat i funcionalitat de la xarxa i inclouen actuacions en infraestructures, instal·lacions i estacions.
El pla ha prioritzat aquelles actuacions que comportin més beneficis per a la fiabilitat i qualitat del servei; amb un termini d’execució inferior a un any; i, atès el context econòmic actual, amb un cost relativament baix.
Els principals eixos i actuacions del pla són:
Millora de la seguretat i fiabilitat del servei: Es defineixen 27 obres, per un valor de 194 MEUR, amb actuacions com la modernització de catenàries, la construcció de noves subestacions elèctriques, la millora de sistemes de senyalització o l’adequació d’estacions i dependències per donar més flexibilitat al servei, especialment en cas d’incidències. Entre les mesures incloses, n’hi ha 17 ja recollides en el Pla de Rodalies (2008-2015). Per establir les actuacions a prioritzar, s’han tingut especialment en compte el nombre i tipus d’incidències que s’han produït a la xarxa en els últims tres anys.
En aquest apartat, cal remarcar les millores en els sistemes de senyalització a la línia R1 (tram Arenys de Mar – Maçanet i estacions de Badalona, Montgat, Masnou, Vilassar i Mataró), a l’R2 sud (estacions de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Garraf, Castelldefels i Gavà), a l’R3 i a l’R4. També cal ressaltar la construcció de noves subestacions a l’R3 (Parets del Vallès, Centelles), a l’R1 (Montgat, Sant Adrià de Besòs) o a l’R4 (Gelida) i la millora de catenàries a l’R4 (trams Martorell - l’Arboç i Terrassa- Cerdanyola del Vallès). També s’han previst les obres per habilitar les dependències de les estacions de Sant Adrià i Clot Aragó com a terminals en cas d’incidència.
Pel que fa a Regionals, són remarcables els treballs de millora de catenària i de sistemes de senyalització a l’R11 (Maçanet – Girona -Portbou) i de millora de la velocitat comercial a l’R15 (Barcelona - Ribar-roja d’Ebre.
Millora de la funcionalitat del servei: Inclou una desena d’actuacions, amb un pressupost total de 36,2 MEUR, adreçades a la millora de la capacitat i del funcionament de la xarxa. En aquest sentit, cal remarcar les actuacions previstes com el perllongament d’andanes en diverses estacions per tal que acullin trens de més capacitat i l’adequació d’estacions com a terminals que donin més flexibilitat al servei.
Així, es poden remarcar les obres de perllongament de les andanes a l’estació d’Arc de Triomf per a millorar la capacitat de l’R1 i del es estacions de Torredembarra i Camarles per a l’R16, entre d’altres. Una actuació significativa serà l’adequació de les estacions de la Llagosta i de Gavà com a terminals que potenciïn la funcionalitat de Regionals.
Millora de l’accessibilitat i modernització de les estacions
El pla estableix com a prioritàries 22 obres (16 de les quals, ja incloses al Pla de Rodalies), amb una inversió prevista de 76,4 MEUR. Per a prioritzar les actuacions, s’ha pres en consideració com a principal criteri el nombre d’usuaris que reben anualment.
Aquestes actuacions permetran adaptar a persones amb la mobilitat reduïda i modernitzar diverses estacions, principalment de l’R4 (Montcada – Bifurcació, Manresa, Gelida, Viladecavalls, Vacarisses i Monistrol, entre d’altres). Pel que fa a Regionals, cal remarcar la renovació de l’estació de Tarragona, amb una inversió de 15 MEUR.
Grup de treball per a millores addicionals a la xarxa
El pla d’actuacions prioritàries a la xarxa de Rodalies de Catalunya no exclou l’impuls i programació d’altres obres de millora, incloses o no en el Pla de Rodalies 2008-2015 –que recull mesures per valor de 4.000 MEUR. En aquest sentit, el Departament de Territori i Sostenibilitat continuarà vetllant per tal que s’implantin millores addicionals.
En aquest sentit, cal remarcar que s’ha acordat la creació d’un grup de treball amb representants del Departament, del Ministeri de Foment, d’Adif i de Renfe operadora que analitzarà les actuacions prioritàries per a la millora de la seguretat, fiabilitat i capacitat dels túnels urbans de Barcelona, com la definició de noves infraestructures o la implantació del sistema de seguretat ERTMS.