Terrassa celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012

Fins al 29 de setembre se celebra a Catalunya, enguany sota el lema Mou-te en la direcció correcta

Publicat el 23 de setembre de 2012 a les 16:44
Des d'aquest cap de setmana, i finns al 29 de setembre, Catalunya celebrarà la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema Mou-te en la direcció correcta, enguany s’han programat activitats amb l’adhesió de 210 municipis a Catalunya –entre ells Terrassa i 43 més que l’any passat– i 37 entitats  i empreses. Aquestes xifres representen un rècord de participació i confirmen Catalunya com un dels territoris europeus amb una participació més elevada a la Setmana de la Mobilitat.
 
Caminades, pedalades, exposicions, conferències o cursos sobre mobilitat són algunes de les múltiples activitats que es duran a terme en el marc de la SMSS, per tal de fomentar una mobilitat alternativa al cotxe. Com a novetat, cal remarcar que enguany la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram.
 
La informació relacionada amb la SMSS de 2012 es pot consultar al web www.mobilitat.net.
 
 
Els objectius principals de la Setmana són els següents:


    Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

    Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

    Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

     Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

     Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes del cotxe pot jugar un paper positiu en la salut.

 
Principals activitats
 
Activitats de caminar

 
·        Caminades saludables: recorreguts de 30 minuts, orientades preferentment a la gent gran.
·        Caminades culturals: itineraris urbans per conèixer el patrimoni cultural dels municipis i la història local.
·        Caminades verdes: sortides de 2 a 3 hores, per conscienciar del valor de la sostenibilitat i del respecte amb el medi ambient.
·        Adhesió a la Carta Internacional del Caminar
 
 
Activitats de bicicleta
 
    Pedalades: recorreguts d’entre 10 i 15 kilòmetres, per fomentar l’ús de la bicicleta com a vehicle sostenible, segur i saludable, orientades a la ciutadania en general.
    Tallers de reparació de bicicletes

Foment del transport públic

    Informació del sistema de transport públic
    Concursos
    Curses de transport als àmbits integrats, per tal de comparar el temps i costos socials i ambientals dels diferents modes de transports.

Promoció mobilitat segura

    Campanyes de sensibilització
    Desplaçaments segurs en grup
    Caravanes de seguretat viària

 
Cal indicar que una part de la producció de material del marxandatge que es distribuirà durant la Setmana ha estat encarregada a Apunts, empresa d’economia social que té com a objectiu capacitar professionalment i inserir al món laboral persones amb trastorns de salut mental.
 
“Apunta’t al Clic Mob!”
 
Una de les novetats que cal remarcar en l’edició d’enguany és el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Apunta’t al Clic Mob!”. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2012. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya:  Un 1er premi que consisteix en una estada per a dues persones a l’hotel de Vall de Núria (inclou: cremallera, dormir i esmorzar una nit, forfet per a dues persones 2 dies i entrada al parc lúdic) més un atles de l’ICC. Un 2on premi que consisteix en un paquet familiar per gaudir d’un dia a Vall de Núria (inclou: cremallera, forfet –sense assegurança– per a una família –2 adults i 2 nens–, lloguer de material per a 4 persones i entrada al parc lúdic per a 4 persones) més un atles de l’ICC. Un 3er premi que consisteix en dues entrades per a Portaventura (inclou: transport en tren dins l’àmbit de Catalunya) més un atles de l’ICC.

Les imatges que, a més, incloguin les etiquetes georeferenciades: #Barcelona, #Tarragona, #Lleida o #Girona, podran optar a guanyar un abonament personal de transport per tot l'any 2013 que s’ofereix a cadascun dels àmbits territorials esmentats.
 
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura al llarg de la història
 
L’any 1999 es va constituir una comissió institucional, formada per diferents entitats públiques i privades catalanes per tal de promoure l’ús del transport públic sostenible i respectuós amb el medi ambient entre els diferents ajuntaments i coordinar accions conjuntes. L’origen de la Setmana de la Mobilitat Sostenible es remunta al 1999, quan es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes, anomenat per aquella ocasió “el dia de l’autoreflexió”. Atès el gran èxit de participació, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana.
 
A Catalunya, la Setmana de la Mobilitat Sostenible es va celebrar per primera vegada l’any 2001, mentre que la resta de països europeus adherits a la jornada sense cotxes també celebren una Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible des de 2002.