Terrassa ha estat un dels epicentres de la campanya

Tots els grans líders polítics han fet mítings a la ciutat: Mas, Navarro, Sánchez-Camacho, Junqueras, Herrera, Ribera, López-Tena, Anglada i Fernández

Publicat el 24 de novembre de 2012 a les 20:25
Ajuntament de Terrassa Foto: La Torre

La ciutat de Terrassa s'ha convertit en un dels grans epicentres de la campanya electoral. Tots els grans líders dels partits amb representació al Parlament de Catalunya han passat un moment o altre per la capital del Vallès Occidental. Artur Mas, Pere Navarro, Alícia Sánchez-Camacho, Oriol Junqueras, Joan Herrera, Albert Rivera i Alfons López Tena han protagonitzat actes de campanya. Tots els presidenciables de CiU, PSC, PP, ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i Solidaritat han vingut a Terrassa a demanar el vot. I també ho han fet els líders de dues opcions amb possibilitats reals d'obtenir diputats, Josep Anglada, de Plataforma per Catalunya, i David Fernández, de la Candidatura d'Unitat Popular. Aquest cop no hi ha faltat ningú. Tots els pesos pesants de la política catalana han volgut estar presents en una plaça desitjada.

En les darreres eleccions al Parlament, les del 28 de novembre del 2010, CiU va ser la clara triomfadora, amb gairebé 15.000 vots més que el PSC (17.355) i 17 punts percentuals, i podrien afegir-s'hi els 1.069 vots de Reagrupament, de Joan Carretero, que no es presenta i demana als seus seguidors suport al partit de Mas. Els nacionalistes ja van fer un tomb respecte als comicis del 2006, on va haver-hi pràcticament un empat tècnic entre les dues formacions, tot i que els socialistes van treure 600 vots més. Pere Navarro i els socialistes han hagut de lluitar al seu feu contra unes enquestes que auguren una davallada de suports entre la població. I també contra una vaga del servei d'escombraries que amenaçava la tranquil·litat de la campanya, amb els carrers plens de brossa, i que es va resoldre després de dos dies amb un acord entre l'empresa i els treballadors.

El resultat del dia 25 té una segona lectura, que és la municipal. CiU i el PSC saben que uns bons o uns mals resultats poden obrir un nou panorama polític local. Els nacionalistes volen aprofitar la situació general de crisi dels socialistes per assolir el 2015 l'alcaldia de Terrassa. Des de fa mesos, des de la sala de màquines de Barcelona hi han dedicat molts esforços. La renúncia de Pere Navarro per dedicar-se a la vida parlamentària i l'arribada de Jordi Ballart encara els esperona més.  Amb el suport d'un smartphone gegant, Pere Navarro va iniciar la campanya com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat a casa seva. La concurrència, mig miler de persones que es van reunir al recinte firal, va esclatar a crits de "president, president", convençuts que lidera una aposta guanyadora. En el debat a set de
TV3, Navarro també va fer esment de la ciutat de la qual encara és alcalde i va presentar els bons números de l'Ajuntament.

El dia 15 va ser el torn d'Artur Mas. El president de la Generalitat va mostrar al mateix escenari escollit pel PSC el seu perfil més sobiranista. Unes 1.400 persones  es van aplegar a la Fira de Terrassa. Mas va estar esperonat per un  teloner de luxe, Josep Rull, número 15 de les llistes de Barcelona, secretari d'organització de Convergència i candidat a l'alcaldia egarenca.

ICV-EUiA, PxC C's volen pescar en feu socialista

És molt significatiu que ICV-EUiA hagi escollit Terrassa per fer el seu míting de  nal de campanya, ahir divendres al Teatre Principal. La raó és clara: hi veuen un espai on manllevar vots que en altres ocasions anaven a parar als socialistes. En les darreres
eleccions ICV-EUiA s'ha mogut entorn dels 7.000 vots (7.002 el 2010).

I altres partits hi veuen una oportunitat de créixer a la capital. Ciutadans juga amb la fórmula de l'unionisme i del ja tradicional bilingüisme. Darrerament ha fitxat un exregidor del PSC local, Juan Jiménez Cárdenas. Ciutadans està envalentit. I ho transmet. El líder de la formació, Albert Rivera, va aprofitar un míting a Terrassa per criticar obertament el PSC, del qual espera captar un bon grapat de vots. "Sempre recollim allò que hem sembrat! Aquí, en ciutats com Terrassa, és on aquesta tendència a l'alça s'ha gestat! I, ara, alguns encara s'estranyen!", va reivindicar. Gairebé 400 assistents omplien la sala. El 2010 van aconseguir a la ciutat 3.535 vots (4,1 per cent), amb una tendència a l'alça respecte al 2006 (2.189). Hi ha pocs dubtes sobre la millora dels seus resultats a la ciutat.

I si es mira més enllà, Ciutadans veu una porta oberta a obtenir representació municipal el 2015. Un altre dels partits que ha fet una gran aposta per Terrassa ha estat Plataforma per Catalunya. El seu líder, Josep Anglada, va visitar Terrassa el primer dia de campanya. El partit ultradretà va reunir unes 150 persones al Centre Cívic Montserrat Roig. El delegat local, Joaquim Rosique; la regidora de Vic Marta Riera i el regidor d'Igualada Robert Hernando van precedir la intervenció d'Anglada. Tots van culpar els immigrants de l'atur i altres problemes socials, tot demanant que s'acabi per a ells la sanitat gratuïta o l'expulsió dels "immigrants il·legals". Hernando va lamentar la situació que, segons ell, viu el barri de Ca n'Anglada “per culpa” del "califa Pere Abderraman Navarro I". 

ERC omple i PP vol la gent del poble

ERC va celebrar un míting de precampanya a la Torre del Palau amb Oriol Junqueras. ERC va tornar a omplir. Junqueras va passar per la Cecot i per la Cambra. No haurà de tenir por de perdre vots per culpa de Reagrupament, però sí de la CUP i cal veure si recupera part del que es va quedar SI en els darrers comicis (2.054). ERC va veure el 2010 com es perdien la meitat dels suports del 2006 (de 8.894 a 4.945).

El PP va escollir Ca n'Anglada per realitzar-hi el seu segon acte de campanya, amb Alícia SánchezCamacho. "Lligar-se el votant PSOE" és l'objecte del desig dels populars catalans, i més si són de Terrassa. Des del PP local es vol superar la xifra de 9.809 vots del 2010, 2.400 més que el 2006.

Alfons López Tena, de SI, al Teatre Alegria, va instar Pere Navarro a rebaixar el que estigui al seu abast: l'IBI, les llicències d'activitats, els impostos de clavegueram o de recollida d'escombraries. SI sembla haver perdut part de la força amb què va irrompre en les darreres eleccions.

La CUP Terrassa va celebrar un acte al Cinema Catalunya amb Txelui Moreno, portaveu de l'esquerra abertzale. I unes 200 persones es van aplegar a la plaça Didó per celebrar la festa d'inici de campanya al Vallès.