Trencar estereotips a l’escola

El projecte “No siguis Manolo, no siguis Maripili” vol trencar estereotips per fomentar el lideratge femení. L’estudi assegura que les noies no són líders perquè tenen por al rebuig social.

Publicat el 25 d’abril de 2011 a les 19:23
L’institut Can Jofresa i l’escola Edgar (de Formació professional) són els dos centres educatius de Terrassa que participen al programa pilot No siguis Manolo, no siguis Maripili, que vol treballar els estereotips de gènere amb els estudiants d’ensenyament secundari. El projecte l’ha impulsat l’àrea de Lideratge Femení de l’Escola Superior de Comerç Internacional de la UPF, i està finançat per la Fundació La Caixa.

El programa pilot, que s’aplica a un centenar de centres educatius de tot Catalunya (deu d’ells al Vallès Occidental) parteix de la hipòtesi que per ésser un/a bon/a líder cal aprendre a gestionar la por. Carmen García Ribas, directora del projecte No siguis Manolo, no siguis Maripili, assegura que la por que tenen homes i dones és molt diferent: “les dones tenen por al rebuig social. Basar la vida a agradar als altres és el pitjor que et pot passar”, assegura. Fa deu anys que estudia la gestió de la por al rebuig per promocionar el lideratge femení, i s’ha adonat que el temps no juga a favor: “la por no té cura, les noves generacions arriben a la universitat amb la mateixa por al rebuig”. Per això des de l’ESCI, on ella és professora del màster en Lideratge Femení, es va decidir portar aquest projecte a les escoles de secundària.

Maria Victòria Ascaso, vicedirectora de Convivència i Participació de l’Institut Can Jofresa, va participar en la primera trobada, que es realitzà a Barcelona a principis d’abril i valora els resultats positivament: “els rols preestablerts porten a unes actituds que cal eradicar de les escoles”, denuncia.

L’institut fa cinc anys que participa en un pla estratègic del departament d’Ensenyament, que fomenta, entre d’altres factors, que els joves participin activament en la gestió del centre. No siguis Manolo, no siguis Maripili va en la línia del treball que s’està realitzant al centre, segons explica Ascaso, tot i que encara estan reflexionant sobre com aplicar-lo: “es podria aplicar el programa a primer cicle d’ESO a nivell preventiu, però a segon cicle es pot aprofundir més”. Planteja introduir algunes situacions per analitzar a assignatures d’ètica o a les tutories. Carmen García assenyala la importància de no confondre les propostes amb una assignatura més.