Els treballs arqueològics realitzats durant el mes d'abril passat a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol, a Tornabous, han confirmat la rellevància i complexitat d'aquesta ciutat ilergeta. La campanya ha permès aprofundir en la construcció i evolució de la porta monumental del sector est, datada entre els segles IV i III aC, descoberta en excavacions anteriors. També s'ha documentat una rampa i un enllosat d'entrada a la ciutat, a més del bastió massís que flanqueja aquest accés pel nord. La recerca continuarà l'any vinent amb l'objectiu d'investigar el bastió del sud.
Jordi Principal, coordinador de les excavacions, ha destacat que les darreres campanyes han revelat unes estructures defensives considerables, de prestigi i monumentals, que confirmen la importància del Molí d'Espígol. Aquest jaciment és considerat el més important del període ibèric a les terres de Ponent, i es creu que podria ser una de les capitals dels ilergets, possiblement la desapareguda ciutat d'Atanagrum, tot i que aquesta hipòtesi necessita més evidències epigràfiques per ser confirmada.
Les excavacions, realitzades per set arqueòlegs durant l'abril, formen part del projecte quadriennal (2022-2025) del Departament de Cultura Sistemes poliorcètics d'accés als hàbitats ibèrics: els casos indiget i ilerget (SPAHI), impulsat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya.
La campanya recent ha permès comprendre millor la configuració de la porta d'accés del sector est i la seva evolució cronològica fins al segle III aC. S'ha documentat un gran bastió massís que flanquejava un passatge d'entrada a la ciutat, possiblement en rampa i enllosat, dissenyat en forma de colze per dificultar l'entrada directa i facilitar la defensa.
A més, s'ha investigat la seqüència constructiva de les torres construïdes sobre l'antic fossat, que encerclava l'assentament durant el període ibèric antic (segles VI-V aC). Amb el creixement de la ciutat, el fossat va ser reomplert per construir-hi noves estructures de defensa.
La investigació al Molí d'Espígol continuarà l'any vinent, centrant-se en la porta est i el bastió sud, per identificar els nivells de pas i els accessos a la ciutat. Maite Miró, cap de servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, ha indicat que es preveu un nou pla quadriennal per continuar les excavacions i millorar l'adequació de l'espai.
Per promoure la difusió i el coneixement del jaciment, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional des del 2009, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Tornabous oferiran visites guiades gratuïtes els dissabtes 25 de maig, 20 de juny, 27 de juliol i 31 d'agost. El Molí d'Espígol és un exemple destacat del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels ilergets, que van dominar una gran part de les actuals províncies de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC.