El Dansàneu celebra els 25 anys estrenant una producció pròpia

L'acte institucional per commemorar el quart de segle del festival comptarà amb l'escriptor Albert Villaró i el conseller de Cultura, Santi Vila

Publicat el 10 de juny de 2016 a les 17:53
El Dansàneu celebra els 25 anys estrenant una producció pròpia que fusiona tradició i modernitat. L'espectacle 'Esvorell', que es presentarà el 25 de juny a Santa Maria d'Àneu (Pallars Sobirà), és fruit del treball conjunt del Dansàneu amb el festival Ésdansa de les Preses (Garrotxa) i la fira Mediterrània de Manresa.

En aquesta edició el Dansàneu, reconvertit de les l'any passat en Mercat Festiu de les Danses del Pirineu, concentra les activitats entre el 21 i el 26 de juny en set pobles: Esterri d'Àneu, València d'Àneu, isil, la Guingueta d'Àneu, Espot, Escaló, Sorpe i Sort.

L'acte institucional per commemorar el quart de segle del festival es farà el dia 23 a dos quarts de set a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i comptarà amb el pregó de l'escriptor Albert Villaró i la presència del conseller de Cultura, Santi Vila.

La presentació del 25è Dansàneu s'ha fet aquest divendres al migdia a la Diputació de Lleida. La corporació provincial s'ha incorporat al conveni de col·laboració signat fa un any entre el Departament de Cultura, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els ajuntaments d'Esterri d'Àneu, Espot, la Guingueta d'Àneu i Alt Àneu, i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, per tal de garantir la continuïtat futura del festival més enllà d'aquests 25 anys. L'aportació de la Diputació de Lleida al festival és de 15.000 euros.

El Dansàneu tornarà a reunir grups de dansa i música tradicional d'Euskal Herria -Aurtzaka Dantza Taldea de Beasain-, Occitània -El Fadrins de Vielha-, Aragó -grup de 'paloreros' de Jaca-, i Catalunya, amb el grup de jotes Lo Planter de Tortosa.

A banda dels espectacles i exhibicions de dansa, també s'han programat concerts, sessions de formació, cercaviles i presentacions de llibres. Tots els actes són gratuïts.

Espectacles que combinen tradició i modernitat

La dansa popular i tradicional catalana es barreja amb la dansa contemporània i el flamenc a l'espectacle que serà el plat fort del Dansàneu, l''Esvorell', que es presentarà com a producció pròpia dissabte 25 de juny a Santa Maria d'Àneu a dos quarts de vuit del vespre. Un espectacle que compta amb tres ballarins i tres músics i que té al capdavant l'acordionista Marçal Ramon i el coreògraf Magí Serra, fill de Joan Serra, ànima del festival del Pallars.

La directora del festival, Rut Martínez, ha assenyalat que des del mateix 21 de juny fins al 25 de juny els creadors estaran treballant i polint els darrers detalls de l'Esvorell' i s'obriran al públic dos dels assajos.

El Dansàneu, però, també portarà fins al cor del Pirineu altres espectacles que també tenen aquesta voluntat de fusió entre tradició i modernitat. Martínez n'ha destacat especialment dos: 'Tants records', de l'Esbart de Sant Cugat i el 'cantaor' Pere Martínez, que també acosta la dansa tradicional catalana al flamenc (programat per divendres 24 de juny a dos quarts de nou a Santa Maria d'Àneu); i l'espectacle de cloenda de diumenge 26 al migdia, 'A vore', que aproxima el jazz a la jota de l'Ebre amb el trio Astrio i els ballarins Carme Balagué, Ramon Balagué i Sònia Gomez.

Exposició sobre les festes del foc

El tret de sortida oficial a la commemoració d'aquest quart de segle de trajectòria del Dansàneu el donarà l'acte institucional que se celebrarà a l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu el dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, i que s'obrirà amb el pregó de l'escriptor andorrà Albert Villaró. A l'acte és previst que hi assisteixi el conseller de Cultura, Santi Vila.

Tot seguit s'inaugurarà l'exposició 'Festes de foc al Pirineu', produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d'Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Tallers de formació i altres activitats

Coordinats per Adrià Grandia i Ignasi Ros, entre el 21 i el 23 de juny s'han organitzat sessions matinals de formació per a infants i professors. Dimarts 21 toca taller de cornamuses, sac de gemecs i bot pallarès, dimecres 22 taller de gralla i dijous 23 taller de flautes de tres forats.

Pel que fa als concerts, dimarts 21 a la nit actuaran Carles Belda i Joan Garriga dins la proposta 'Decanta', que combinarà música i tast de vins i caves als jardins de l'hotel Castellarnau d'Escaló. L'endemà, Artur Blasco i Yannick Lopes actuaran a dos quarts d'onze al Paller de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.