El patrimoni del Solsonès quedarà recollit en una pàgina web

El projecte es posarà en marxa el 2017 i busca la implicació de ciutadans, entitats i administracions del territori

Publicat el 08 de maig de 2016 a les 08:00
El Centre d'Estudis Lacetans (CEL) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han posat en marxa un nou projecte que té per objectiu recollir tot el patrimoni del Solsonès en un mateix servidor de dades digital. La iniciativa s'engega amb motiu del vintè aniversari del CEL i vol ser una eina turística, pedagògica i de gestió per a tècnics i administracions.

Segons ha explicat a l'ACN un dels seus impulsors, David Guixé, el servidor serà una pàgina web –que està previst que estigui en funcionament el 2017- que recopilarà tots els elements patrimonials i d'interès del Solsonès, des d'esglésies, plantes i ocells, fins a allotjaments turístics i empreses de natura. Cada element portarà una descripció associada i la cerca es podrà fer en una cartografia, amb la geolocalització de cada punt d'interès.

El Centre d'Estudis Lacetans (CEL) celebra enguany el seu vintè aniversari i amb motiu de l'efemèride ha tirat endavant un projecte per difondre el patrimoni del Solsonès. La iniciativa, que es presentarà oficialment aquest dissabte al vespre a la Biblioteca Comarcal de Solsona, consisteix en un servidor de dades digital que vol ser una eina de gestió, turística i educativa.

Un dels seus impulsors, l'investigador del CEL David Guixé, ha relatat que es tracta d'una eina "innovadora", amb la qual el centre ja porta tres anys treballant-hi. L'objectiu és "recopilar tots els elements patrimonials i d'interès del Solsonès en una base de dades, que els ciutadans podran consultar a través d'una pàgina web". En concret, el servidor contindrà milers de descripcions d'elements molt diversos, des de patrimoni cultural, natural i turístic, fins a elements històrics, arquitectònics i geològics.

Guixé creu que "no hi ha cap comarca que tingui un servidor tan complet" i considera que, un dels elements destacats de la web, serà el fet que "no serà un mer llistat amb dades, sinó que la cerca es podrà fer en una cartografia, de manera que es podran geolocalitzar tots els elements, tant per categories com per situació geogràfica". A més, les fitxes descriptives contindran enllaços a altres pàgines webs, on es podrà complementar la informació.

Aquesta també serà una eina "viva", que es podrà anar ampliant i corregint un cop ja estigui en marxa. A més, es buscarà la col·laboració de diferents experts, científics i ciutadans que puguin ajudar en l'aportació d'informació al servidor. Guixé creu que la web serà un element "exportable" a altres comarques i, per això, n'ha ressaltat la seva importància.