Jordi Savall estrena «La Passió» de Bach a Lleida amb 34 veus i 68 músics a l'escenari

L'acte, que ha exhaurit totes les entrades, s'ha inclòs als 20 anys de l'Auditori Enric Granados

Publicat el 15 de març de 2015 a les 17:27
Actualitzat el 15 de març de 2015 a les 18:13

L'Auditori ha celebrat els 20 anys amb Jordi Savall Foto: Xavier Lozano


L'Auditori Enric Granados de Lleida ha celebrat els seus 20 anys aquest dissabte amb un concert insòlit, l'estrena de 'La Passió segons Sant Mateu' de Johan Sebastian Bach, dirigida pel músic Jordi Savall, prèvia a l'actuació, aquest diumenge, al Palau de la Música Catalana. La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, juntament amb la Coral Infantil Amics de la Unió, han donat forma i veu a una de les obres imprescindibles de la Història de la Música.

Es tracta d'una producció musical de gran magnitud amb un cor de 34 veus i una orquestra barroca d'instruments d'època amb un conjunt global de 68 músics a l'escenari.El concert ha exhaurit totes les entrades. La Passió segons sant Mateu intenta simbolitzar amb la música el sofriment i la mort de Crist segons l'evangeli de sant Mateu. És l'obra més extensa de Bach, ja que té una durada de prop de 3 hores. Està dividida en dues parts amb 68 números. Les veus interpreten els principals personatges de la història de la passió i mort de Jesuscrist, com el mateix Jesús, l'evangelista Mateu, els apòstols Pere i Judes, el Gran Sacerdot, Ponç Pilat, entre d'altres. L'obra va ser composta a principis del segle XVIII, però es desconeix si va servir per interpretar la Passió de Jesucrist o com a model de cantata.

Una obra 'actual'

Segons el mestre Savall, "La Passió segons Sant Mateu" és una obra altament actual perquè parla d'un conflicte de fanatisme religiós, en el qual un evangelista actua com un periodista de guerra que alhora pateix per la gent que mor. Savall, ha definit el concert d'aquest dissabte a Lleida com un "experiència emocionant" després de tota una setmana de treball a l'Auditori Enric Granados. Tot i que sigui una obra clàssica, ha dit Savall, "sempre hi ha molts elements a replantejar, com els temps, la riquesa dels dobles cors, de les àrees solístiques o les corals". És una obra "amb totes les dimensions imaginables", ha dit.