Reprodueixen a escala gegantina la «Paleta III» de Guinovart a Agramunt

La intervenció ha anat a càrrec del fotògraf Albert Gusi i s'emmarca en el curs Art i Territori de la Universitat d'Estiu de la UdL

Publicat el 07 de juliol de 2016 a les 23:39
Actualitzat el 07 de juliol de 2016 a les 23:49
Amb l'ajuda d'un tractor que s'ha encarregat de llaurar el terreny s'ha aconseguit reproduir a escala gegant (1:300) l'obra "Paleta III" de Josep Guinovart en un camp de rostoll situat als afores d'Agramunt (Urgell). L'acció que s'ha fet aquest dijous a la tarda s'ha concebut com una intervenció artística en el paisatge (LandArd) dins el curs Art i Territori de la Universitat d'Estiu de la UdL.

El seu responsable ha estat l'artista i fotògraf Albert Gusi, que ha comptat amb la col·laboració del propietari del terreny i els 25 alumnes matriculats al curs que ja fa tres anys que es fa a l'estiu amb la col·laboració de l'Ajuntament i la les Fundacions Guinovart i Viladot. Gusi considera que el projecte representa ''portar la paleta de colors de Guinovart damunt d'un llenç natural del paisatge que vivia i respirava''.

La reproducció de la "Paleta III" que Guinovart va crear l'any 1979 s'ha fet des de quarts de sis de la tarda a els vuit del vespre i un dron n'ha enregistrat els detalls des de l'aire. La intervenció s'ha presentat sota el nom "Guinovart: del llenç al camp" i ha estat un dels plats forts del curs que coordina la professora Maria Codorniu i on també hi participen, entre altres artistes Cristina Cuñat, Ramon Guixé, el fotògraf, Joan Porredon, o el professor i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, Martí Boada, considerat una de les persones més influents a l'Estat en termes de medi ambient.

Per fer la paleta gegant ha calgut documentar l'obra original que es troba a la Fundació Guinovart i se n'han extret els seus paràmetres digitalment. Segons Gusi ha calgut fer més de 200 punts perquè els topògrafs poguessin marcar i amidar el relleu de la paleta damunt del camp abans que el tractor comencés a llaurar.

Posteriorment s'ha perimetrat i finalment s'ha fet un contorn amb farina. Gusi també ha destacat que es tracta d'un tipus d'intervenció pionera i que s'ha viscut ''en temps real'' ja que no l'havien fet mai.

Albert Gusi normalment treballa en el camp de la fotografia, és conegut pels seus projectes d'intervenció en el paisatge, tots de caràcter efímer i amb una vessant lúdica. Entre algunes de les seves accions més recents s'hi troben les relacionades amb el projecte 'Prohibit jugar al parc', l'intent de col·locar una pilota gegant en el cràcter del volcà Montsacopa d'Olot, el xut d'una gran pilota des de la paret de l'aeri de Montserrat, o fer lliscar una pilota de platja per damunt de la glacera de l'Aneto.