El preu de la fruita repunta però la crisi del sector continua

El préssec pla és la varietat més ben pagada i les primeres cotitzacions de pera es consideren "raonables"

Publicat el 01 d’agost de 2016 a les 08:31
Les organitzacions agràries constaten una recuperació del preu de la fruita dolça, però asseguren que no serà suficient perquè el sector es recuperi de les fortes pèrdues dels últims dos anys. Unió de Pagesos (UP) i JARC coincideixen que aquesta campanya és millor que les anteriors, però amb menys quilos per treure'n rendiment, ja que la producció cau un 13% en préssec i nectarina i un 8% en pera. 

Fins i tot asseguren que el descens de producció s'hauria hagut de traduir en preus més alts. El préssec pla és la varietat més ben pagada i les primeres cotitzacions de pera es qualifiquen de "raonables", tenint en compte que el volum de producció cau aquest any a mínims històrics. 

Segons els preus facilitats per la Llotja de Mercolleida, la primera pera que es recol·lecta, la llimonera, arranca la campanya al mateix preu que l'any passat, entre 50 i 60 cèntims el quilo, mentre que l'ercolini pot arribar als 90 cèntims, 15 més que fa un any. El sector reclama a l'administració un nou pla de reconversió varietal i crèdits tous perquè els pagesos puguin recuperar capacitat d'inversió. 

La campanya de recollida de la pera llimonera va començar fa dues setmanes i ja està arribant al final. Se'n produiran poc més de 20.000 tones, un 5% menys que l'any passat, segons les previsions que han fet públiques aquesta setmana el Departament d'Agricultura (DARP) i Afrucat (Associació Empresarial de Fruita de Catalunya). L'ercolini també s'està acabat de recol·lectar. 

Aquesta varietat té una producció més limitada, prop de 5.000 tones. D'aquí a uns deu dies arrencarà la campanya de la blanquilla i de la Conference, la varietat que més es produeix (61.543 tones previstes) però amb un descens del 10% respecte l'any passat.

Pel que fa a la fruita de pinyol, el DARP i Afrucat van anunciar a final de maig que la producció prevista a les comarques de Ponent era de 330.800 tones de préssec i nectarina, un 13% inferior al 2015. La poma és l'única que pujarà un 13% a la demarcació de Lleida.

Cal recordar que en els últims mesos hi ha hagut diverses protestes de pagesos, amb tractorades incloses, davant del temor que aquest estiu es repetissin els "preus ruïnosos" que asseguren que es van pagar les últimes campanyes.

Una situació que atribueixen en bona part a la pressió que exerceixen les grans cadenes de distribució. De moment els ànims s'han calmat a l'espera de si finalment aquest any es pot tancar amb resultats positius.

Josep Cabré, coordinador al Segrià d'Unió de Pagesos i responsable de fruita d'Unió d'Unions, considera que la campanya actual no serà dolenta, però tampoc tan bona com esperaven atenent a la caiguda de l'oferta. Segons Cabré, "el 2014 va ser un desastre, es van perdre molts diners i tota comparació serà millor; al 2015 també es van perdre diners però no tants i enguany potser no acabarem liquidant per sota els costos de producció però els preus tampoc seran els que s'esperaven arran de la davallada de producció".

En relació amb les primeres cotitzacions de pera, el dirigent d'UP considera que són "raonables" però ho atribueix directament al descens de la collita. En tot cas, "si l'estabilitat de preus s'allarga durant tota la campanya i continua també per a la blanquilla i la Conference podem pensar que per al cultiu de la pera l'any no serà dolent". En aquest sentit, remarca que "és necessari que hi hagi una continuïtat en aquesta línia de preus i que el mercat assumeixi els estocs que hi ha, que són pocs".

Pel que fa a la fruita de pinyol, Cabré afirma que els preus actuals per al paraguaià són "acceptables" però per a la resta de varietats de préssec i nectarina "seria necessari un petit increment perquè no són per tirar coets, són molt ajustats i tenint en compte les pèrdues dels darrers anys es poden considerar dolents". 

El préssec pla o paraguaià és també la varietat que genera més costos per al productor i es considera que el preu mínim que hauria de cobrar el pagès és d'uns 50 cèntims el quilo. Per a la resta de préssecs i nectarines es considera un preu dolent per sota dels 40-45 cèntims. 

El responsable del sector de la fruita de JARC, David Borda, assenyala que els paraguaians s'estan cobrant considerablement per sobre costos, a uns 75-80 cèntims, en canvi la resta no arriben al preu òptim. Tot i això, fins i tot en el cas del préssec pla no es pot estar del tot satisfet perquè els preus són correctes però hi ha menys quilos per vendre. "Quan tens una producció baixa i el preu és bo et tornes a quedar en un any d'impàs", afirma.

En el cas de les primeres cotitzacions que Mercolleida ha marcat per a la pera, Borda creu que "el preu no és dolent però tampoc prou bo davant dels increments que costos que estem tenint en la producció de fruita". A més, en un context de caiguda de producció de pera, el dirigent de JARC assegura que les cotitzacions s'haurien de situar "entre 15 i 20 cèntims per damunt".