
Pere Anglada, Xavier Segura i Josep Oliver a la presentació de l'Observatori Bonpreu i Esclat del Consum Alimentari a Catalunya. Foto: Bonpreu
Les famílies catalanes gasten en alimentació el mateix que el 2008. En els darrers tres anys, les llars han recuperat els nivells de consum previs a la crisi i han superat la sotregada que va suposar el daltabaix econòmic. Aquesta és una de les dades principals que aquest divendres ha fet públiques el grup Bonpreu en la presentació de l'Observatori Bonpreu i Esclat. La iniciativa, que té com a objectiu saber quines són les tendències de consum i els nous hàbits alimentaris a Catalunya, mostra com l'increment experimentat l'any 2013 en termes de despesa alimentària recupera el descens viscut a partir del 2008.
De fet l'estudi, impulsat per Josep Oliver, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, i els economistes de Tracis, Ramon Roig i Xavier Segura, no només apunta algunes xifres sobre el sector, sinó que a més "subratlla la importància del consum alimentari", en paraules de Segura. Els autors de l'informe han recordat que l'àmbit alimentari ja representa, per darrere de l'habitatge, la part més rellevant de la despesa de les llars catalanes.
Segons l'enquesta de pressupostos familiars elaborada per l'Observatori el 2016, la despesa va assolir l'any passat una xifra absoluta de 15.100 milions d'euros, una quantitat pràcticament calcada a la de 2008, quan va arribar als 15.146 milions. A nivell territorial, la demarcació de Girona lidera el creixement del consum en alimentació amb un increment del 5%.
Més alcohol, però menys tabac
L'estudi també analitza els productes més consumits. Entre 2008 i 2016 va augmentar la compra de begudes alcohòliques (14%), però va baixar la de paquets de tabac, que va caure pràcticament 12 punts. Pel que fa les begudes no alcohòliques, el creixement és inferior (oscil·la entorn del 4,4%) empès, fonamentalment, per la bona salut del cafè, el te o els batuts de cacau.
L'Observatori ha detectat, també, canvis estructurals en el comportament de les famílies segons la naturalesa de la seva composició. Mentre que entre els anys 2008-2013 en les llars més joves es va experimentar una caiguda del 22,3% en la despesa en alimentació, en les llars de major edat el consum va disparar-se un 37%.
Segons els experts, aquest fenomen s'explica perquè les famílies més grans -amb major estabilitat econòmica- han hagut de comprar no només per a elles, sinó també per als seus fills i nets. "En els últims 15 anys les pensions han tingut una evolució alcista, mentre que els salaris no han pujat", ha explicat Oliver.