Carmen Martí: "Malgrat la rebaixa de preus no es venen pisos"

Publicat el 17 de setembre de 2010 a les 15:35

A què es deu la crisi que està patint el sector de la construcció? No podem parlar només de la crisi en l’àmbit de la construcció ja que s’està patint una crisi global que afecta a tots els sectors. L’origen d’aquesta crisi va començar l’any 2001 quan els interessos del bancs van passar del 6,21 al 2,22 aproximadament. A causa d'aquesta baixada, els bancs van haver de treballar per volum i va arribar un punt en que els bancs van deixar més diners dels que podien segons la llei de la regularització bancària. Tot anava bé, fins el dia que el preu de l’habitatge va deixar de pujar. La morositat de moltes famílies “subprimes” va augmentar i les asseguradores van haver de pagar el que tenien assegurat, però no tenien prou diners. A partir d’aquest moment va començar el gran problema. Els bancs van ser obligats a tancar l’aixeta. Des de llavors aconseguir un crèdit i finançament per a les petites o mitjanes empreses va ser molt complicat. L’endeutament amb pòlissa dels empresaris, van ser transformat amb crèdits hipotecaris amb un terra elevat i malgrat que l’Euríbor hagi baixat fins a l’1,23 molts empresaris no han pogut gaudir del diner barat.

Hi ha molta gent que afirma que un dels principals causants de la crisi ha estat l’especulació per part de les promotores. Creus que és així? De cap manera, no és una crisi immobiliària sinó financera. Personalment opino que la crisi que s’està patint no ha estat culpa dels promotors sinó de la falta de vigilància amb la regularització bancàries. Els bancs van apostar pel totxo i no van invertir en les noves tecnologies, això va ser un gran error. D’altra banda, també hi ha un altre aspecte important que va contribuir a què la crisi s’agreugés. Els polítics que no s’havien adonat de la situació donaven diners a tort i revés buidant les arques publiques alegrement, mentre els empresaris ja vivíem dins de la crisi sense ajut bancari i patíem una aturada greu de feina. La causa de la crisi es podria resumir en la gestió errònia de les entitats financeres i la gestió nefasta dels polítics encarregats a supervisar i regular.

Com ha afectat tot plegat al sector de la construcció? El resultat de tots aquests anys és que moltes empreses i grans immobiliàries han fet concurs d’acreedors amb una quita fins al 50% del deute dels subcontractats. Per lo tant tothom ha perdut molt diners. De fet, les ventes d’apartaments i cases de segona residència són gairebé nul•les malgrat la rebaixa dels preus. Augment de l’atur, morositat. Una falta enorme de liquidesa a les empreses provocant l’estancament de l’economia i una baixa considerable del poder adquisitiu.

Què creus que s’hauria de fer per tal de millorar la situació del sector? S’hauria de perseguir l’economia submergida que tant perjudica als empresaris. Actualment hi ha molta gent que està a l’atur i fan petites reformes d’amagat amb les quals les empreses no podem competir. També s’hauria d’abaixar les fiscalitats i disminuir els requisits administratius a les empreses, ja que tal i com esta actualment asfixien les empreses i provoca una desgana de treballar. Acabar amb l’afany de recaptació fàcil per part de l’administració, sancionant les empreses serioses, controlant els punts i les comes i per contra no adonar-se'n del frau de milions i milions com el cas Millet i altres. Flexibilitat laboral i finalment reestructuració del sistema utilitzant mesures polítiques que millorin la situació econòmica en lloc de desestabilitzar-la.

Podem parlar d’una part positiva en tota aquesta crisi? La crisi del sector immobiliari ha permès fer una selecció en la seriositat i professionalitat del sector. D’altra banda, a la Cerdanya, les grans promotores de fóra han marxat, i això és un punt a favor per als empresaris de la zona. Una altre aspecte positiu és que els preus s’han regulat tant pel que fa als terrenys com a la mà d’obra.

 

 

L'empresària Carmen Martí. L'empresària Carmen Martí.