Amb procediments encara tradicionals o més mecanitzats, els pagesos ja han començat la campanya de l'oliva. L'oli és un dels pilars fonamentals de la cultura culinària del país, un producte que va més enllà de la seva utilització a la cuina i es converteix en un autèntic patrimoni cultural. Les terres d'oliveres, que configuren el paisatge a diverses regions de Catalunya -però sobretot al sud de les Terres de Ponent i, singularment, a les Garrigues-, són testimonis d'una tradició que s'ha transmès de generació en generació. Aquest llegat no només és un testimoni de la riquesa agrícola de la nostra terra, sinó que també reflecteix la identitat i la història de les comunitats que han sabut cuidar-lo i preservar-lo al llarg dels anys.
La producció d’oli de Lleida es concentra en una trentena de poblacions de les comarques de les Garrigues, l’Urgell i el Segrià, que conformen la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, la més antiga de tot l’estat espanyol -atorgada l’any 1975-. A més de les cooperatives d'aquests municipis, també han proliferat molins privats que fan produccions petites fora de la DOP i que també són d’alta qualitat. Actualment, l’or líquid i tot el que representa aquest patrimoni cultural es troba en risc. Les collites escasses a causa de la sequera sumades a l’augment dels costos de producció han colpejat un sector que es veu amenaçat en un context econòmic advers.
L’encariment de l’oli, una conseqüència sense retorn
Fa només uns anys, el preu mitjà de l'oli d'oliva verge extra (OOVE) era d'uns tres euros el litre; avui, aquest preu ha augmentat fins a quasi els deu euros, amb marques prèmium que el sobrepassen per molt. Segons l'última estadística de l'Institut Nacional d’Estadística (INE), el preu de l'oli d'oliva ha augmentat un 113,8% del març del 2019 al març del 2024.
El 2023-2024 s'ha registrat un any pluviomètric sec, amb un 80% de la superfície total de Catalunya que ha recollit precipitacions inferiors al 90% respecte de la mitjana climàtica de referència. Aquesta situació ha deixat moltes terres en una situació crítica, amb una escassetat d'aigua que afecta directament les collites d'oliva. De fet, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha estudiat durant dos anys i mig les causes del descens en el rendiment dels olivarers de les DOP Les Garrigues i Siurana i els investigadors han constatat una baixada de més de tres punts en l'extractabilitat industrial, -un indicador del rendiment-, en l'última dècada.
L'IRTA atribueix aquest descens a factors com l'augment de la humitat de l'oliva, la reducció de la proporció de greix a causa dels canvis en els cultius, incloent l'avançament de la collita i l'augment de superfície dedicada als sistemes superintensius. També s'ha observat una transformació de plantacions tradicionals a reg, juntament amb l'ascens de les temperatures i l'efecte de la sequera, que afecten la maduració dels fruits i la generació de greix dins l'oliva. Això ha provocat que les olives, processades amb el sistema continu de dues fases predominant als molins, presentin més humitat i menys greix, afectant la capacitat d'extracció de l'oli.
"Sense el reg de suport, no tindríem collites"
Anna gibert
Reg de suport: la clau per a la supervivència de les oliveres
Davant d’aquesta situació, el reg de suport s’ha convertit en un element crucial per a la supervivència de moltes plantacions d’oliveres a Catalunya. Aquest sistema actua com un complement per assegurar la salut de les plantes en períodes de necessitat. Així, quan les pluges no són suficients o hi ha onades de calor, el reg de suport garanteix que els arbres rebin aigua en els moments més crítics del seu cicle productiu.
L'impacte positiu d’aquest sistema és clar en comparació amb les plantacions que es mantenen en secà, on les collites són cada vegada més incertes. Els agricultors que utilitzen reg de suport poden mitigar els efectes devastadors de la sequera. És el cas de l’Anna Gibert, gerent d’Olicatessen, qui considera que “sense el reg de suport, no tindríem collites. Els secans són imprevisibles, i la sequera pot destrossar una collita si no estàs preparat". Aquesta situació posa de relleu la vulnerabilitat del sector davant del canvi climàtic i la necessitat de garantir una producció sostenible i estable.
De fet, les explotacions que compten amb reg de suport han pogut assegurar collites més estables, mentre que aquelles que no en tenen, s'enfronten a una incertesa que pot comprometre'n la viabilitat econòmica. A més, el pes de la qualitat en la producció de l'oli d'oliva no només afecta els preus, sinó també la percepció dels consumidors i el seu reconeixement com a producte de valor.
"La producció final és gairebé la meitat d'una campanya mitjana"
Antoni Galceran
Produccions a la baixa
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que en aquesta campanya que acaba de començar es produirà una davallada del 50% en relació amb la producció mitjana històrica d'oli d'oliva a Catalunya, situant la collita en unes 16.500 tones, molt similar a les 15.084 tones de la campanya 2022/23.
Antoni Galceran, portaveu d'oli d'oliva de la FCAC, alerta que "a dues de les tres darreres collites d'oli d'oliva, la producció final és gairebé la meitat d'una campanya mitjana. Aquesta caiguda té una afectació molt important i suposa un increment notable de les despeses de les cooperatives."
A Lleida la producció cauria un 20%, passant de 8.813 a 7.000 tones, amb el reg de suport ajudant a salvar la collita en algunes zones. La davallada més important seria a Tarragona, especialment al Baix Ebre i Montsià, on es concentra la major part de la producció a Catalunya i on les previsions parlen d’una collita que passaria de 23.125 tones a només 8.000 tones. Les pluges i les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes podrien incrementar lleugerament la producció, però no de manera rellevant.
En el global de l'estat espanyol, s'estima una producció aproximada d’1.290.000 tones, la qual cosa suposaria una recuperació de la producció d'oli d'oliva similar a la mitjana, després de dues campanyes consecutives per sota de 850.000 tones.