CiU lamenta la negativa del Govern a donar impuls al turisme israelià dels Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Aran

Publicat el 07 d’abril de 2010 a les 19:27

Concretament, Agustí López defensava “organitzar cursos de formació en la cultura israeliana, en la seva gastronomia, religió i història de la creació de l’Estat d’Israel, adreçats als guies turístics, els restauradors, els hotelers i, en definitiva, al sector turístic de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i el territori d’Aran, per tal de potenciar i incrementar la presència de turistes israelians que, any rere any, visiten aquestes contrades”.

Tal com ha recordat López, “uns anys enrere la Directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ja va informar als membres de la Junta Rectora del Parc que de l’estudi estadístic dels visitants del Parc se’n derivava la interessant dada de què el segon col·lectiu de visitants estrangers, després dels francesos, eren els ciutadans d’Israel”.

Segons López, “ben possiblement, l’israelià cerca en aquests ambients muntanyencs el contrapunt a les extenses i àrides planes d’Israel”, o bé existeixen altres elements d’interès per a la població israeliana al territori pirinenc, com és “la cruel història del pas dels jueus evadits de la França ocupada pel règim nazi des dels balnearis d’Aulus les Bains al poble pallarès de Tavescan, des d’on eren conduits a la presó del Partit Judicial de Sort, genuí lloc de la memòria històrica que avui acull un museu en el qual s’ha museografiat el pas de quasi 3.000 evadits dels nazis que van travessar els Pirineus pels diferents Camis de la Llibertat”.

En definitiva, “cada dia és més habitual trobar-hi famílies jueves fent els seus àpats a restaurants d’una certa qualitat i exigència. Als establiments d’aquestes comarques comencen a ser conegudes la singularitat de la cultura jueva i les seves regles alimentàries, com el vi kosher, i la seva preferència, i fins i tot exigència, per la inclusió en els seus menús de formatges elaborats amb llet quallada amb qualls vegetals i mai d’origen animal, com la majoria de formatges que s’elaboren a Catalunya”.

Com a conseqüència, diversos establiments pirinencs han iniciat un lent procés d’aproximació a la cultura jueva, incorporant a les seves cartes diversos plats singulars realitzats amb productes autòctons però cuinats respectant les normes preceptives a la religió jueva, com és el cas d’alguns restaurants d’Espot. Per tant, segons López “la proposta de CiU volia facilitar i donar impuls des de l’Administració a aquesta iniciativa que han demostrat alguns particulars, coneixedors de la creixent importància que tenen els turistes d’origen israelià a les comarques del Pirineu occidental de Lleida amb territoris inclosos a l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”.

 

 

Agustí López, diputat i alcalde de Sort. Agustí López, diputat i alcalde de Sort.